Amsterdam biedt gratis openbaar vervoer voor mensen met lagere inkomens


Vanaf april kunnen mensen met lagere inkomens een gratis kaartje krijgen voor gebruik in het openbaar vervoer van Amsterdam. De vervoerregio hoopt “mensen die dit hard nodig hebben” te compenseren door de hogere tarieven in het openbaar vervoer.

De OV-tarieven van regionale vervoerders stijgen komend jaar fors, met gemiddeld 7,24 procent. De hogere prijzen worden mede veroorzaakt door hogere energiekosten en inflatie.

De gratis kaartjes zijn die waarmee je anderhalf uur vrij kunt reizen in alle bussen, trams en metro’s in de regio Amsterdam. Vanaf april kan iedereen die niet meer dan 130 procent van het minimuminkomen verdient, de tickets aanvragen via een website.

Per woonadres kunnen maximaal acht tickets besteld worden, afhankelijk van de vervoersregio. Dat is voor een gemiddeld gezin genoeg om alle bestemmingen binnen de vervoerregio te bereiken en terug te keren naar het punt van herkomst, aldus Vervoerregio Amsterdam.

Naar schatting zullen ruim 95.000 huishoudens met de actie worden ondersteund, zegt de Amsterdamse wethouder vervoersbeleid Melanie van der Horst. “Het zou natuurlijk mooi zijn als alle reizigers gecompenseerd zouden kunnen worden. Bijvoorbeeld door de btw op tickets af te schaffen. We vragen het kabinet hiermee aan de slag te gaan.”

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

De vrijkaarten kunnen pas vanaf april worden uitgegeven vanwege de benodigde voorbereidingstijd, aldus de vervoersregio.

Plaats een reactie