Amerikaanse investeerder Blackstone beschuldigd van het leeg houden van honderden Amsterdamse appartementen

Image source - Pexels.com


De Amerikaanse participatiemaatschappij en vastgoedbeleggingsbedrijf Blackstone liet maandenlang 334 appartementen in Amsterdam leeg staan, meldt AT5. Blackstone deed in juni een vacature voor 328 adressen nadat krakers een van de leegstaande appartementen hadden overgenomen. Eerder waren al zes appartementen leeg gemeld.

SP vroeg om opheldering nadat bekend werd dat krakers woonden in een van de appartementen aan de Sint Willibourdusstraat in de Amsterdamse wijk De Pijp.

“Gezien de woningnood in Amsterdam vindt de gemeente het maatschappelijk onacceptabel om woningen voor langere tijd leeg te laten staan”, schrijft wethouder Wonen Rutger Groot Wassink in antwoord op de vragen van de SP. “Het is een plicht om de appartementen te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk wonen.”

De krakers die in het appartement woonden, zeiden dat de plek “al jaren was weggerot”.

SP-fractieleider Erik Flentage was verontrust door de ontdekking “328 appartementen tegelijk leeg gemeld. Hoe is dat mogelijk? Waarom zo veel? Worden ze allemaal opgeknapt? En het is onduidelijk hoeveel er nog leeg zijn. Tegelijkertijd zijn duizenden mensen op zoek naar een appartement”, twitterde Flentage.

Vastgoedeigenaren zijn verplicht aangifte te doen bij de gemeente als een appartement langer dan een half jaar leeg staat. Rembrandt Propco, de Nederlandse dochteronderneming van Blackstone heeft een leegstandsmelding gedaan voor het pand dat in juni 2021 door krakers werd bewoond, elf maanden nadat zij het pand hadden verworven. Ook de vorige eigenaar had in januari 2020 een melding van leegstand gedaan. Na geen van beide meldingen is actie ondernomen.

“Door de coronacrisis en de lockdown kon de afspraak niet doorgaan”, schreef Groot Wassink.

Groot Wassink zegt dat er plannen zijn om de appartementen zo snel mogelijk bewoonbaar te maken.

Het is niet bekend of de 334 appartementen inmiddels zijn bewoond. Het maken van een overzicht is ingewikkeld omdat de eigendommen van Blackstone zijn verdeeld over meerdere dochtermaatschappijen.

De gemeente gaat Rembrandt Propco ook vragen waarom ze 328 appartementen in één keer leeg hebben gemeld.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?