Alle treinen geschrapt vanaf 14.00 uur, Veel vluchten geschrapt voorafgaand aan Storm Eunice

Image source - Pexels.com


Door storm Eunice rijden er vrijdagochtend minder treinen en ligt al het treinverkeer vanaf 14.00 uur stil, zo maken ProRail en de NS bekend. Meteorologisch bureau KNMI verwacht in de middag en avond windstoten tot 130 km/u. De stopzetting van de trein zal gevolgen hebben voor binnenlandse en internationale routes.

Het besluit is genomen uit voorzorg, bedoeld om de veiligheid van werknemers en passagiers in overweging te nemen. De spoorwegmaatschappijen verwachten dat door de verwachte harde wind bomen op het spoor zullen vallen. Tegelijkertijd geloven ze niet dat het mogelijk zal zijn om veilig bemanningen op pad te sturen om storingen, onderhoud en technische problemen op te lossen.

Tientallen treinen en vluchten zijn donderdag vertraagd of geannuleerd vanwege de harde wind van storm Dudley. Vrijdag worden naar verwachting nog meer vluchten verstoord, als storm Eunice vanuit de kust overwaait. Volgens weersvoorspellers kan de tweede storm in twee dagen en de vierde storm van het jaar bijzonder hard zijn.

Vrijdag al 93 vluchten van tevoren geannuleerd

Tot nu toe zijn er 70 afvaarten geannuleerd op vrijdag voorafgaand aan de storm. Nog eens 23 aankomsten zijn geschrapt. Donderdag om 16.30 uur werden 20 vertrekken en 14 aankomsten geannuleerd en werden bijna 350 inkomende of uitgaande vluchten om verschillende redenen vertraagd van enkele minuten tot enkele uren, volgens de website van de luchthaven.

De stormwaarschuwing van Code Orange die voor vrijdag is afgegeven, zal waarschijnlijk veel uitdagingen opleveren voor piloten die vliegtuigen landen. Schiphol laat weten dat er voorzorgsmaatregelen zullen worden genomen. “We controleren of er geen losse voorwerpen of materialen op het platform liggen, we schorten onderhoudswerkzaamheden tijdelijk op en Schiphol is alleen beschikbaar voor omgeleide vluchten in geval van nood”, aldus de luchthaven in een verklaring.

De luchthaven voorspelde dat veel inkomende vluchten vrijdag vertraging op zullen lopen, in de hoop dat de wind voldoende afneemt voor een landing later op de avond. De stormwaarschuwing van het KNMI langs de kust en in Noord-Holland duurt naar verwachting echter tot 01.00 uur. Bij te harde wind kunnen mogelijk vluchten naar alternatieve luchthavens worden gestuurd.

Een luchthavenwoordvoerder zei tegen NL Times: “Ons meest voorkomende advies is dat passagiers de website van Schiphol Airport en ook de site van hun luchtvaartmaatschappij moeten bekijken. Er kunnen wat vertragingen zijn, dus blijf de website in de gaten houden en kijk of de reistijden nog hetzelfde zijn. Het is erg belangrijk om op de website van de luchtvaartmaatschappij waarmee je reist te kijken of je vlucht is geannuleerd, want de luchtvaartmaatschappij zal dat als eerste aankondigen.”

Spoorwegoperator NS gaf een soortgelijk advies en vertelde degenen die van plan zijn om vrijdag de trein te nemen, vooraf de online reisplanner van het bedrijf te raadplegen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?