Al drukte op Schiphol voor vakantieweekend

Image source - Pexels.com


Mensen die dit vakantieweekend via Schiphol reizen, kunnen op de luchthaven weer drukte en lange wachtrijen verwachten. Schiphol kampt met personeelstekorten, met name op het gebied van bagageafhandeling en beveiliging. Dat, in combinatie met een toegenomen reislust na de pandemie van het coronavirus, heeft sinds de meivakantie geleid tot een bijna constante chaos op de luchthaven.

Schiphol meldde woensdag om 10:20 uur ongeveer 100 vertrekken met korte vertragingen en 14 geannuleerde vertrekken. Dertien aankomsten werden geannuleerd en ongeveer 95 waren vertraagd. Foto’s en video’s op sociale media toonden al wachtrijen die zich zelfs buiten de luchthaven uitstrekken. Een reiziger twitterde dat het 1,5 uur kostte om door de beveiliging te komen. “Had erger verwacht.”

Donderdag is Hemelvaartsdag en veel Nederlanders hebben zowel de donderdag als de vrijdag vrij. Schiphol verwachtte woensdag en donderdag “piekdagen” voor vertrek en “drukke dagen” voor aankomsten. Vrijdag wordt een “piekdag” voor aankomsten, zei de luchthaven.

Het was de afgelopen dagen al erg druk op de luchthaven. Zondag moest de Koninklijke Marechaussee ingrijpen in een “dreigende situatie” bij de security checkpoint toen reizigers die uren in de rij stonden bewakers zagen vertrekken voor personeelswissel. Maandag waren er geen “aanzienlijke incidenten” op de luchthaven, maar duizenden reizigers stonden uren in de rij. Enkelen vielen zelfs flauw nadat ze zoveel tijd op hun voeten hadden doorgebracht.

De belangrijkste oorzaak van de vertragingen is personeelstekort en met de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt lijkt het onwaarschijnlijk dat dit op korte termijn zal worden opgelost. Een woordvoerder van Schiphol laat aan NL Times weten dat de drukte de hele zomervakantie aanhoudt.

Vakbond FNV eiste dat Schiphol per 1 juni met een oplossing komt om de werkdruk voor werknemers te verlagen, anders zouden er in de zomervakantie stakingen zijn. De vakbond wil dat de luchthaven de hoeveelheid werk aanpast aan het aantal beschikbare arbeiders – verkoop niet meer vliegtickets dan de beschikbare arbeiders aankunnen.

KLM-topman Pieter Elbers benadrukte dat de dreigende staking van FNV de problemen op de luchthaven niet zou helpen oplossen. “Er zijn twee redenen om toe te slaan: om een ​​probleem zichtbaar te maken of om een ​​oplossing af te dwingen”, zegt Elbers tegen het ANP. “Ik weet niet wie waar wil fietsen, maar we kennen allemaal het probleem en zijn in gesprek over een oplossing.”

De ANVR, de vereniging van reisbureaus, stelde de regering voor om het leger in te zetten om op Schiphol te helpen. Maar de kans is niet groot dat Defensie een dergelijk verzoek inwilligt. Het leger wordt alleen ingezet in situaties waar commerciële partijen niet kunnen helpen en Defensie kampt met eigen personeelstekorten.

Verschillende reisbureaus merken dat hun klanten Schiphol proberen te mijden en kiezen voor vluchten vanaf regionale luchthavens of zelfs luchthavens in België en Duitsland.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?