Airbnb kan servicekosten in rekening brengen bij huurders en verhuurders: Hooggerechtshof

Image source - Pexels.com


Vakantieverhuurplatform Airbnb kan servicekosten in rekening brengen bij zowel huurders als verhuurders. Dat zegt de Hoge Raad in antwoord op vragen van de Rechtbank Rotterdam, die een hoger beroep van het Amerikaanse bedrijf in behandeling heeft nadat de kantonrechter in Amsterdam eerder had geoordeeld dat dit niet mocht.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde dat Airbnb gebonden is aan het verbod om kosten in rekening te brengen bij zowel huurders als verhuurders. Het heet ‘twee heren dienen’. Volgens de Hoge Raad is het verbod echter bedoeld om misstanden in het makelaardijbedrijf tegen te gaan en mag het niet breder worden toegepast dan nodig is. Daarom is het niet van toepassing op vakantieverhuur.

De rechtbank Rotterdam houdt nu rekening met de uitspraak van de Hoge Raad bij de behandeling van het hoger beroep. Na de uitspraak van de rechter hadden meerdere claimclubs waarin vakantiegangers zich verenigden zich gemeld bij Airbnb. Ze wilden de bemiddelingskosten vergoed krijgen door het Amerikaanse bedrijf.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?