Air France-KLM stopt officieel met de overnamegesprekken van ITA Airways


Air France-KLM is niet geïnteresseerd in een belang in de Italiaanse luchtvaartmaatschappij ITA Airways. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern heeft de Italiaanse regering hiervan al op de hoogte gesteld, aldus een woordvoerder. ITA is volledig eigendom van het Italiaanse Ministerie van Economie en Financiën.

ITA is de rechtsopvolger van Alitalia, dat na vier jaar bestuur aan het begin van de coronaviruspandemie door de Italiaanse regering werd overgenomen. De luchtvaartmaatschappij werd op 15 oktober 2021 gesloten en de resterende activiteiten werden verkocht aan de nieuw gevormde ITA.

Italië wil nu de luchtvaartmaatschappij privatiseren. Daarnaast eist de Italiaanse regering ook dat bedrijven die in ITA investeren een meerderheidsbelang verwerven wanneer de regering de luchtvaartmaatschappij volledig verlaat, legt Air France-KLM uit.

Lufthansa is nu dichter bij een akkoord over een investering in ITA, schreef Bloomberg eerder deze week op basis van informatie uit anonieme bronnen. Het persbureau schreef dat de Duitse luchtvaartgroep van plan is om eerst 40 procent van de ITA-aandelen te kopen, met een optie om uiteindelijk de rest van het bedrijf te kopen.

Lees ook:  Ongeveer 400 gevallen van beledigend gedrag op de werkplek in de Nederlandse creatieve sector gemeld in 2022

Air France-KLM benadrukte de commerciële banden met haar Italiaanse tegenhanger te willen behouden, met name hun samenwerking binnen de SkyTeam-alliantie. Er zijn 19 luchtvaartmaatschappijen die lid zijn van SkyTeam, waaronder de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot, wiens lidmaatschap tijdelijk is opgeschort. De actieve luchtvaartmaatschappijen kunnen hun klantloyaliteitsprogramma’s en -campagnes op elkaar afstemmen.

Lufthansa maakt echter deel uit van rivaliserende groep Star Alliance. Terwijl SkyTeam zegt dat het meer dan 1.050 bestemmingen bedient, bieden de 26 leden van Star Alliance vluchten naar 1.200 luchthavens wereldwijd, aldus de organisatie. Star Alliance is ook gevestigd in Frankfurt, waar het primaire operationele centrum van Lufthansa is gevestigd.

Plaats een reactie