AGF-prijzen stijgen 12 procent

Image source - Pexels.com


In supermarkten zijn A-merken het afgelopen jaar sneller in prijs gestegen dan bij huismerken. Vooral tussen december en maart stegen de prijzen fors. A-merken werden gemiddeld zes procent duurder. Groenten en fruit zijn het afgelopen jaar 12 procent duurder geworden, blijkt uit prijsonderzoek van de Consumentenbond.

Vooral komkommers, courgettes en peren werden duurder. Deze producten waren in april allemaal ongeveer een derde hoger in prijs dan een jaar eerder. Boter viel onder meer op als prijsverhoger. Campina Botergoud Roomboter, Blue Band Halvarine en Jumbo Margarine werden allemaal minstens 30 procent duurder.

Supermarktketen Dirk was de goedkoopste van A-merken en Spar de duurste. Albert Heijn gaf de meeste kortingen op aanbiedingen, maar de prijzen stegen ook 2 procent meer dan de gemiddelde prijzen.

Op jaarbasis bedroeg de prijsstijging van A-merken 10 procent en die van huismerken zeven procent. Huismerken werden tussen december en maart vijf procent duurder.

De inflatie is sinds het herstel van de coronacrisis fors gestegen. De oorlog in Oekraïne, die eind februari begon, heeft dat in een stroomversnelling gebracht. In Nederland bedroegen de totale prijsstijgingen in april 9,6 procent op jaarbasis. Dit kwam vooral door een verdere stijging van de voedselprijzen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?