Advies voor thuiswerken stopt, maar de meeste kantoren zullen werknemers niet opdragen om fulltime terug te keren

Image source - Pexels.com


Het kabinet zal het advies om thuis te werken vanavond waarschijnlijk in een persconferentie schrappen, maar de meeste werkgevers zijn niet van plan om werknemers te dwingen weer fulltime naar kantoor te komen. Veel werkgevers zullen stap voor stap de terugkeer naar het werk op locatie doen, en dan nog maar een halve week, meldt NU.nl na gesprekken met grote bedrijven en de Rijksoverheid.

Ahold, ING en Achmea zeiden dat hun medewerkers de helft van de tijd op kantoor zouden werken en de andere helft vanuit huis. Ahold zei dat het kantoor zou zijn voor samenwerking en thuis voor geconcentreerd werken en vergaderen.

KPN, met 8.000 medewerkers die thuis kunnen werken, zei dat haar medewerkers 60 procent van de tijd thuis mogen werken. Het bedrijf is momenteel “op zoek naar balans”.

De Rijksoverheid, met 75.000 medewerkers die thuis kunnen werken, zal af en toe mensen op kantoor laten komen.

NS, met 5.000 thuiswerkende mensen, lijkt het aan de werknemer over te laten om te beslissen of hij thuis of op kantoor wil werken. Werknemers zijn nu al welkom op kantoor als hun geestelijk welzijn daarom vraagt, aldus NS. “Of medewerkers wel of niet thuis willen werken, hangt af van persoonlijke voorkeuren”, aldus het spoorwegbedrijf.

“Medewerkers staan ​​in het algemeen niet te popelen om weer naar kantoor te gaan”, zegt Mark van Vugt, hoogleraar psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam die onderzoek doet naar thuiswerken, tegen NU.nl. “De meesten willen alleen maar met een reden terug, en het is aan de werkgever om die reden op te geven.”

Hij noemde het een utopie om medewerkers te laten beslissen of ze wel of niet op kantoor willen werken. “Maar in deze tijd van personeelstekorten heeft de werkgever geen volledige controle meer. Werknemers kunnen meer eisen stellen, waaronder dat ze liever thuiswerken.”

Van Vught benadrukte dat een hybride werkbeleid inclusief moet zijn. “Waarbij je medewerkers niet discrimineert op hun voorkeur voor werk thuis of op kantoor, bijvoorbeeld door de zichtbare medewerker eerder te promoten.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?