ABN Amro-voorzitter verontschuldigt zich voor investering in belastingparadijs onthuld door Pandora Papers

Image source - Pexels.com


ABN Amro geeft toe dat het “tegen de tijdgeest in” is dat de voorzitter van de raad van commissarissen Tom de Swaan particulier investeert via een belastingparadijs. De bank benadrukt dat de financiële constructie “niet in strijd is met de wet”, maar noemt het jammer dat ABN Amro nu via de voorzitter van de raad van commissarissen in verband wordt gebracht met belastingparadijzen. De Swaan zal de investering per direct afstoten en verontschuldigde zich maandag in een e-mail aan zijn collega’s bij de bank voor het onderschatten van de gevolgen van de fiscale constructie.

Uit onderzoek van honderden internationale journalisten blijkt dat veel politici en financieel directeuren wereldwijd particulier investeren via ‘slimme’ constructies in belastingparadijzen om belastingen in eigen land te ontwijken. Hoewel private investeringen wettelijk zijn toegestaan, druisen ze in tegen de ambitie van onder meer banken en de Nederlandse overheid om dit soort ‘slimme’ financiële constructies via belastingparadijzen in te dammen.

De Swaan legt in zijn gepubliceerde e-mail uit dat hij “uit oprechte bedoelingen heeft geïnvesteerd in het bedrijf van een vriend, voormalig ABN Amro-collega Jeroen Hardewijk” en zijn investeringen altijd heeft aangegeven bij de Belastingdienst. Hij schreef ook dat “de investering niet bedoeld is om belasting te ontwijken of erger.” Volgens een woordvoerder van ABN Amro is er “technisch niets mis” met particuliere investeringen. Maar de directie van het bedrijf, dat zich bezighoudt met het safariparkproject Asilia in Oost-Afrika, “had bij de oprichting kunnen kiezen voor een stichting in Nederland” in plaats van een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden.

De Swaan distantieerde zich direct van de investering en zei dat hij deze “aan de oprichters van Asilia zou schenken zodat nog eens duidelijk is wat de bedoeling van deze investering was”. Volgens de woordvoerder van ABN Amro is het voor de bank nog niet mogelijk om nieuwe regels op te leggen aan werknemers en bestuurders in particuliere beleggingen. “Als dat gaat gebeuren, zou dat voor de hele industrie gelden.” De woordvoerder verwacht dat dit nog niet voorbij is.

Tot zijn benoeming tot minister in oktober 2018 was demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra ook mede-eigenaar van de brievenbusfirma. De Pandora Papers vermelden ook Maarten Muller, commissaris bij Van Lanschot Kempen, en Alexandra Schaapveld, commissaris bij de Franse bank Société Générale, als verbonden aan Asilia. Van Lanschot Kempen maakte bekend dat ook Muller afstand doet van zijn belang in Asilia.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?