Aardbeving treft Groningen op dezelfde dag als regering tijdschema voor versterkingsoperatie aankondigt

Image source - Pexels.com


De provincie Groningen is dinsdagochtend in de vroege uurtjes getroffen door een tweede aardbeving in evenveel dagen. De beving had een kracht van 3,2 en trof volgens meteorologisch instituut KNMI rond 01:46 uur de buurt van Garrelsweer. Dinsdag maakte het kabinet ook zijn tijdschema bekend voor het versterken van woningen in het aardbevingsgebied.

Volgens RTV Noord is dit een van de sterkste bevingen die de provincie sinds 2019 heeft getroffen. Honderden mensen meldden bij de omroep de beving te hebben gevoeld. De aardbeving was tot in de stad Groningen gevoeld. Een inwoner van Bedum beschreef een “hevige trilling, met krakende ramen. Een rommelend geluid en een plotselinge dreun en de ramen trilden.”

Maandag was er weer een aardbeving in Groningen. Het epicentrum van deze lag in de buurt van Bladel en registreerde een 2,6 op de schaal van Richter.

Volgens het KNMI zijn beide aardbevingen “geïnduceerd”. Die zijn dus veroorzaakt door de gaswinning in de provincie.

Het kabinet heeft dinsdag plannen gepubliceerd om de woningen in het aardbevingsgebied in Groningen te inspecteren en te versterken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken verwacht dat ongeveer de helft van de 27.000 woningen die nog gecontroleerd moeten worden, versterkt moet worden, schrijft minister Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer. Bewoners moeten uiterlijk in 2023 duidelijkheid krijgen over wat er met hun woning gaat gebeuren. En tegen 2028 moeten alle versterkingswerken klaar zijn.

De afspraken over de dienstregeling zijn “een mijlpaal”, aldus Ollongren. “De planning is de afgelopen jaren te vaak gewijzigd en dat heeft het vertrouwen van bewoners in het aardbevingsgebied geschaad. Dit plan helpt de versterkingsoperatie vooruit.”

In 2018 besloot het kabinet om geleidelijk te stoppen met het winnen van aardgas in Groningen. De gaswinning is inmiddels gedaald tot een door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) veilig geacht niveau. De gasinstallaties in Groningen gaan volgend jaar op waakvlam, vanaf dan worden ze alleen nog in zeer koude winters gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?