90% van de thuiswerkende mensen wil dat blijven doen: Vakbond


Ruim 90 procent van de werknemers die nu thuiswerken, wil dat ook na de pandemie blijven doen, blijkt uit het onderzoek van vakbond CNV onder duizend thuiswerkende leden. Werkgevers vragen echter een op de drie thuiswerkers om terug te keren naar kantoor als het thuiswerkadvies afloopt.

“Veel werkgevers vragen hun personeel maar al te graag terug naar kantoor”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. Hij is het daar niet mee eens, want volgens hem krijgen werkgevers ook veel voordelen als werknemers thuiswerken.

In het onderzoek geeft bijna driekwart van de leden die vanuit huis werken aan dat ze productiever zijn, 55 procent een betere balans tussen werk en privé heeft en 90 procent zegt door te werken met milde coronavirusklachten. Vierenveertig procent zegt gemotiveerder en gezonder te zijn, en een op de drie voelt zich creatiever.

Meer dan de helft van de werkgevers heeft echter geen langetermijnbeleid voor thuiswerken en ongeveer een derde van de werknemers is niet tevreden met het huidige thuiswerkbeleid.

Lees ook:  Explosieve toename van hypotheekaanvragen door stijgende rente

“Het thuiswerkbeleid van veel werkgevers is slecht: geen langetermijnvisie, vaak geen kostendekkende vergoeding voor thuiswerken, en ook de fysieke en mentale ondersteuning laat te wensen over, zo blijkt uit dit onderzoek”, aldus Fortuin. zei. “Deze houding van werkgevers is onverstandig en is een verspilling van kapitaal, zeker in zo’n krappe arbeidsmarkt.”

Uit het onderzoek blijkt verder dat 26 procent van de thuiswerkers thuis geen technisch verantwoorde werkplek heeft, zoals een goede bureaustoel en beeldscherm. 28 procent geeft aan dat hun werkgever hen hierin niet faciliteert en 17 procent heeft lichamelijke klachten zoals een zere arm, nek of schouder.

“We roepen werkgevers op om zo snel mogelijk een adequaat thuiswerkbeleid te ontwikkelen, met de juiste fysieke ondersteuning”, zegt Fortuin. “Aangezien mensen productiever zijn, blijven werken met coronavirusklachten en er veel andere voordelen zijn aan thuiswerken, kunnen werkgevers deze kosten gemakkelijk terugverdienen.”

Plaats een reactie