87% van de cosmetica bevat microplastics

Image source - Pexels.com


De meeste cosmetische producten bevatten kleine deeltjes plastic, concludeert de Plastic Soup Foundation in een recent onderzoek. Van de 7.704 onderzochte producten van tien grote merken bevatte 87 procent plastic deeltjes. Daaronder vallen meerdere soorten microplastics, zoals synthetisch polymeer, aldus de milieuorganisatie. De Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) heeft zich uitgesproken tegen de conclusie van Plastic Soup Foundations en de methodiek van het onderzoek.

De Plastic Soup Foundation roept nu de Europese Unie op om de wetgeving aan te scherpen. De impact die de synthetische deeltjes hebben op de volksgezondheid moet beter worden onderzocht voordat ze verder mogen worden gebruikt, betoogden ze. De onderzochte producten waren van de merken L’Oréal Paris, Elvive/Elseve, Garnier, Nivea, Gillette, Oral-B, Head & Shoulders, Dove, Rexona en Axe.

De NCV reageerde daarop dat de definitie van ‘microplastics’ die de Plastic Soup Foundation voor het onderzoek hanteerde niet klopt. “De organisatie gaat te ver en nu is ineens alles ‘microplastic’”, zegt NCV-beleidsadviseur Max Hellinga. “Als voorbeeld geeft de stichting aan dat alle synthetische polymeren microplastics zijn. Dat is niet waar.”

“We zien plastic als een chemische stof”, zegt Jeroen Dagevos van de Plastic Soup Foundation ter verdediging van het rapport van zijn organisatie. “Polymeren zijn daar één van. Ze degraderen niet gemakkelijk. Dat moet je in ieder geval onderzoeken voordat je het op de markt brengt.” De organisatie heeft haar onderzoek naar microplastics gebaseerd op de ingrediëntenlijsten van de verschillende cosmetische producten.

De definitie van microplastics is volgens de NCV al vastgesteld door onafhankelijke wetenschappers van de Commissie Risicobeoordeling (RAC) en de Commissie Sociaal-Economische Analyse (SEAC). De analyse van de ingrediëntenlijst door de Plastic Soup Foundation wekt dan ook een verkeerde indruk, stellen de cosmeticagroepen.

Dagevos was het daar echter niet mee eens en zei dat de NCV zich gemakshalve verschuilt achter die definitie van microplastics, een waarin “ze hard voor zichzelf hebben gelobbyd”.

Ondanks deze verschillen zegt de NCV het probleem serieus te nemen. De vereniging benadrukte dat veilige producten voor de consument en het milieu een “absolute prioriteit” zijn. Veilige producten voor de consument en het milieu zijn een “absolute prioriteit”, benadrukt de vereniging. “De industrie neemt het probleem van microplastics daarom zeer serieus en zoekt naar effectieve en wetenschappelijk onderbouwde oplossingen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?