80% van bordelen verdwenen na versoepeling sekswerkwet in 2000


Slechts ongeveer 250 van de 1.350 geregistreerde bordelen zijn sinds de legalisering van prostitutie in 2000 in Nederland actief gebleven. Volgens een rapport van Pointer hebben de seksbedrijven het de afgelopen jaren steeds moeilijker gehad om een ​​vergunning te krijgen en te behouden.

Toen het verbod werd opgeheven, kregen steden de verantwoordelijkheid om hun eigen regels voor sekswerk vast te stellen. Gemeentelijke leiding is zich door de jaren heen bewuster geworden van mensenhandel en seksuele uitbuiting, zegt Rodney Haan, een criminoloog die werkt voor een stichting die lokale overheden adviseert over sekswerkbeleid.

Een van de inspanningen die de steden hebben ondernomen om het probleem aan te pakken, is het beperken van de goedkeuring van vergunningen voor sekswerkfaciliteiten. “Het aantal vergunningen is flink afgenomen en soms is het helemaal niet meer mogelijk om een ​​seksbedrijf te starten”, zegt Haan. Als ze wel een vergunning verlenen, is deze voor maximaal vijf jaar zonder garantie op verlenging.

Lees ook:  Overveen het beste treinstation van NL; Rotterdam-Zuid slechtste

Als gevolg hiervan heeft ongeveer 80 procent van de geregistreerde bedrijven het bedrijf opgegeven en verlaten, zegt André van Dorst van branchevereniging VER. “Het is voor veel ondernemers een te groot financieel risico”, stelt hij. Het is onwaarschijnlijk dat een ondernemer een bedrijf start als zijn “investeringen en goodwill binnen een paar jaar verdampt zijn.

Een ander teken dat de situatie strenger is geworden, is de stand van de raamprostitutie in specifieke wijken in Nederlandse steden. In 2000 waren er 12 gemeenten die raamprostitutie toestonden, dit jaar zijn dat er tien.

Plaats een reactie