640.000 Nederlandse huishoudens hebben geen aansprakelijkheidsverzekering

Image source - Pexels.com


Honderdduizenden Nederlanders hebben geen aansprakelijkheidsverzekering. Dit betekent dat als ze iemand anders schade berokkenen, ze waarschijnlijk uit eigen zak moeten betalen. Dat levert volgens RTL ook ongemak op voor slachtoffers, die na een ongeval vaak niet eerlijk worden vergoed.

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade toegebracht aan anderen, zoals hondenbeten of fietsaanrijdingen. Hoewel het relatief goedkoop is, zijn er zo’n 640.000 Nederlandse huishoudens die het niet hebben afgesloten.

Dit leidt ertoe dat mensen na een ongeval bellen met het Juridisch Loket of rechtsbijstandverzekeraar ARAG. “Op jaarbasis zijn er zeker een paar honderd bij het Juridisch Loket”, zegt advocaat Jordy Tschur tegen RTL. Een woordvoerder van ARAG noemde het een ‘structureel probleem’.

Jongeren, zoals studenten, sluiten nog minder vaak een aansprakelijkheidsverzekering af. Een aansprakelijkheidsverzekering is vaak inbegrepen bij het afsluiten van een opstalverzekering, maar veel jongeren moeten nog een woning kopen. Anderen weten het misschien gewoon niet, zegt hoogleraar aansprakelijkheidsrecht Eddy Bauw.

Dit kan betekenen dat een persoon die een ongeval veroorzaakt, de schade die ermee gepaard gaat, uit eigen zak moet betalen. Of, als ze het geld niet hebben, staat het slachtoffer voor een berg onkosten.

“Bij persoonlijk letsel kan het echt in de duizenden lopen”, zegt Bauw. “Als je bijvoorbeeld een geneeskundestudent slaat en hij of zij arbeidsongeschikt wordt, kun je in extreme gevallen verantwoordelijk worden gehouden voor al het geld dat iemand zou hebben verdiend tijdens een carrière als arts.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?