40% wil dat ongezonde mensen meer betalen voor ziektekostenverzekering

Image source - Pexels.com


Bijna de helft van de Nederlanders (net geen 45 procent) is niet bereid meer te betalen voor de zorgverzekering om de kwaliteit van zorg te behouden. Een op de vier vindt dat mensen met een ongezonde leefstijl een hogere premie zouden moeten betalen. Dat vond het Zorginstituut in een onderzoek onder 2.000 Nederlanders.

Ongeveer een kwart van de respondenten is bereid een hogere premie te betalen als dit voor zichzelf zorgt voor kwalitatief goede zorg. De zorginstelling start dinsdag onder de noemer “de zorg van morgen” een campagne over de toekomst van de zorg. De kosten stijgen, evenals het aantal mensen dat in de toekomst zorg nodig heeft.

“Als er niets verandert, kunnen patiënten de komende tijd niet meer in alle gevallen rekenen op goede zorg”, zegt Sjaak Wijma, voorzitter van de raad van bestuur van het Zorginstituut Nederland. “We moeten nadenken over wat we belangrijk vinden in de zorg, keuzes maken en ons daaraan houden.”

De zorg anders organiseren is een populaire manier om de almaar stijgende zorgkosten terug te dringen. Zeventig procent van de respondenten is het daarmee eens. Een meerderheid vindt dat er meer aandacht moet zijn voor het voorkomen van ziekten in plaats van het behandelen ervan. Ook het maken van gezondere voedingskeuzes moet makkelijker en goedkoper kunnen. Nog eens 70 procent zegt ook ‘het hun eigen verantwoordelijkheid te vinden om de zorg goed en betaalbaar te houden’.

Volgens sommige Nederlanders ligt deze eigen verantwoordelijkheid ook bij mensen met een ongezonde leefstijl. Vier op de tien respondenten vindt dat mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie zouden moeten betalen. Iets minder dan 19 procent vindt het terecht dat de gezondheidszorg voorrang krijgt op mensen met een ongezonde levensstijl.

“Op basis van de onderzoeksresultaten lijkt er een groot maatschappelijk draagvlak te zijn voor passende zorg”, schrijft het Zorginstituut Nederland. Mensen geven de voorkeur aan “een aanpak die gericht is op het bevorderen van gezondheid en kwaliteit van leven en niet op een eenzijdige behandeling van ziekten.” Tegelijkertijd blijkt volgens het instituut dat “de bereidheid om bij te dragen aan de zorg voor mensen met een ongezonde leefstijl onder druk staat”.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?