30% van de winkelmedewerkers kan de eindjes niet aan elkaar knopen; Werknemers worstelen met brandstofkosten

Image source - Pexels.com


Werknemers in Nederland worstelen met stijgende huizenprijzen, energierekeningen, voedselprijzen en brandstofkosten. Zo’n 30 procent van de winkelmedewerkers kan de eindjes niet aan elkaar knopen, stelt vakbond FNV. En een op de vijf werkende Nederlanders maakt zich zorgen over de stijgende brandstof- en energieprijzen waardoor ze in financiële problemen komen, ontdekte Visma Raet.

FNV ondervroeg bijna duizend winkelmedewerkers. Driekwart geeft aan ontevreden te zijn over hun salaris. En drie op de tien zeiden dat ze de eindjes niet aan elkaar konden knopen. Ze willen hogere lonen om de hogere kosten van levensonderhoud bij te kunnen houden, aldus de vakbond. Het merendeel van de winkelmedewerkers verdient het minimumloon.

“Veel winkelketens klagen over een ‘personeelstekort’. Maar dat houden ze bewust vol. Winkels doen niets om mensen vast te houden en het werk aantrekkelijk te maken. In het onderzoek laten de medewerkers ons duidelijk weten wat de oplossing is: hogere lonen, normale roosters en meer vaste banen.”

HR-bedrijf Visma Raet ondervroeg 1710 medewerkers in Nederland. 18 procent zei bang te zijn voor financiële problemen als hun werkgevers hen niet helpen met de stijgende brandstof- en energieprijzen. 16 procent zei dat ze een andere baan zouden zoeken als ze geen hulp zouden krijgen. “Iets wat werkgevers niet willen in een krappe arbeidsmarkt”, aldus het HR-bureau.

Visma Raet stelde voor dat werkgevers hun werknemers helpen met hogere thuiswerk- en reiskostenvergoedingen. Werkgevers kunnen werknemers een reiskostenvergoeding van maximaal 19 cent per kilometer onbelast geven. Dit jaar voerde de overheid ook een belastingvrije thuiswerktoeslag in van maximaal 2 euro per dag.

Maar door de stijgende brandstof-, voedsel- en energiekosten vragen werknemers om meer. 28 procent van de werknemers gaat vaker thuiswerken als hun reiskostenvergoeding niet wordt verhoogd. En 49 procent van degenen die de thuiswerktoeslag ontvangen, zegt dat het niet genoeg is om de kosten van koffie en thee, waterverbruik en elektriciteit te dekken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?