30.000 meer sociale huurwoningen nodig voor regio Rotterdam

Image source - Pexels.com


De Maas Dome, een samenwerkingsverband van 22 woningcorporaties in de regio Rotterdam, wil de komende tien jaar minimaal 30.000 sociale huurwoningen aan de regio toevoegen. Dit kan door middel van nieuwbouw, tijdelijke huisvesting of transformatie van bestaande gebouwen. De woningen zijn nodig om in de groeiende behoefte aan dit woningtype te voorzien.

Zoals de meeste plaatsen in Nederland heeft Rotterdam en omstreken te maken met een fors woningtekort. In de afgelopen vijf jaar is de kans op een sociale huurwoning in de regio gehalveerd. Het aantal ingeschreven woningzoekenden steeg met 56 procent, terwijl huurwoningen met 20 procent daalde. Verhuuraanbiedingen krijgen vaak honderden reacties.

Maas Dome presenteert maandag een manifest en lanceert een campagne. “Iedereen moet kunnen leven en we staan ​​samen voor een enorme uitdaging om dat mogelijk te maken. Als we niets doen, is er over tien jaar een tekort van ruim 72.000 woningen in de hele Rotterdamse regio. Dat is inclusief koopwoningen en huurwoningen in alle soorten en maten. Als woningcorporaties willen we de verantwoordelijkheid nemen voor 30.000 sociale huurwoningen”, aldus directeur Annemarieke van Ettinger.

De woningcorporaties gaan niet alleen kijken naar nieuwbouw om de sociale woningvoorraad uit te breiden. Ook het bouwen van tijdelijke woningen, het ophogen van bestaande gebouwen met extra woonverdiepingen, verdichten in de stad en het transformeren van leegstaande kantoren tot woningen behoren tot de mogelijkheden.

De verenigingen zoeken langdurige samenwerking met gemeenten, aldus Van Ettinger. “Al meer dan honderd jaar zijn we natuurlijke bondgenoten. Gemeenten hebben ons nodig voor betaalbare woningen en leefbare wijken. En gemeenten hebben we nodig voor voldoende bouwlocaties, plancapaciteit en om te kunnen verdichten.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?