30.000 extra mensen nodig om klimaatdoelen te halen

Image source - Pexels.com


Als Nederland zijn klimaatdoelen wil halen, zijn tienduizenden gespecialiseerde arbeidskrachten nodig. Het personeelstekort overtreft de 30.000 waar onderzoeksbureau Ecorys voor waarschuwde in een rapport van BNR.

De doelstelling van het kabinet om de CO2-uitstoot in 2030 met 60 procent te verminderen is ambitieuzer dan het plan van het vorige kabinet, dat een doelstelling van 49 procent had. Daarom zijn er meer mensen nodig, zegt Menno van Benthem, senior consultant bij Ecorys.

Vooral mensen die zonnepanelen, windturbines en laadpalen kunnen plaatsen zijn gewild. Hoewel de vraag groot is, zijn er steeds minder jonge mensen die een technische opleiding volgen. De verwachting is dat het aantal techniekstudenten in het mbo de komende jaren met 11 procent zal afnemen. De oorzaak van het probleem is vooral demografisch: in Nederland dalen de geboortecijfers, waardoor er minder mensen naar het onderwijs gaan. Ook op beroepsopleiding rust vaak een stigma, meldt BNR.

De dringende lacune in het personeelsbestand is moeilijk op korte termijn op te vullen omdat werving en opleiding tijd kosten. Dit heeft directe gevolgen voor de doorlooptijd van de klimaatdoelen van het kabinet. Op korte termijn zou het in dienst nemen van arbeidsmigranten en werklozen kunnen helpen, maar op lange termijn moeten volgens Van Benthem meer mensen een techniekopleiding gaan volgen.

Techniek Nederland, een ondernemersorganisatie van installatiebedrijven en elektronica- en apparatenretailers, was eerder voorstander van het invoeren van een vast aantal mbo-opleidingen voor beroepen waar weinig vraag naar is. Van Benthem benadrukte echter het belang van het stimuleren van studenten. “Je kunt op sommige vlakken wel grenzen stellen, zoals de Techniek Nederland suggereert, maar het is belangrijker om mensen op een positieve manier te stimuleren. Maak een duidelijke link met het werk dat mensen straks gaan doen.”

Ook wees Van Benthem op de huidige onduidelijkheid van de overheid over technische loopbaantrajecten. “Ook de overheid moet de weg duidelijk uitstippelen, partijen vooruit duwen en zeggen: ‘Dit verwachten wij van jullie, ga ermee aan de slag.'” Voor bedrijven en opleidingen is er echter onzekerheid over wat duurzame energiesystemen zullen Het is daarom nog niet duidelijk hoeveel mensen er precies nodig zullen zijn.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?