10.000 klanten failliete Amsterdam Trade Bank krijgen geld terug

Image source - Pexels.com


Zo’n 10.000 klanten van de failliete Amsterdamse Handelsbank (ATB) hebben tot nu toe hun geld teruggekregen. Ruim de helft van de 700 miljoen euro die zo’n 23.000 spaarders bij ATB hadden, is inmiddels teruggestort, meldt DNB in ​​een update aan de NOS.

DNB keert tot 100.000 euro uit. Spaarders die meer geld op hun ATB-rekening hadden staan, krijgen 100.000 euro. Voor de rest moeten ze zich melden bij de curatoren.

ATB is een dochteronderneming van het Russische Alfa Banks. Nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen, werden sancties getroffen tegen enkele eigenaren van de bank. De bank is ook gesanctioneerd door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De sancties omvatten onder meer het blokkeren van de betalingssystemen van de bank.

ATB is de eerste bank in Nederland die failliet gaat sinds DSB Bank in 2009. Na de grote financiële crisis in Europa begin deze eeuw heeft de EU afgesproken dat elk land een fonds zou oprichten waarin alle banken geld storten. Als een bank dan failliet gaat, kunnen getroffen spaarders uit dat fonds worden gecompenseerd.

DNB vergoedt ATB-klanten nu uit dat fonds. “In het fonds zit nu 3 miljard euro, dus dat is meer dan genoeg om de spaarders van de ATB te betalen”, zegt Hans Kooy van DNB tegen de NOS. “Vergoeding van ATB-klanten moet binnen tien werkdagen gebeuren, dat zijn de huidige regels in de EU. Ter vergelijking: bij DSB hebben we er in 2009 twee maanden over gedaan. Dus waren we blij met hoe het tot nu toe gaat. en klanten kunnen hun geld snel terugkrijgen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?