1.675 kinderen uit voogdij van ouders verwijderd in uitkeringsschandaal

Image source - Pexels.com


In totaal zijn 1.675 kinderen uit huis geplaatst als gevolg van het kinderopvangtoeslagschandaal, meldt NU.nl op basis van cijfers die het CBS woensdag heeft vrijgegeven. In dat schandaal beschuldigde de Belastingdienst duizenden ouders ten onrechte van fraude, vorderde ze hun kinderopvangtoeslag terug en liet ze hen in financiële problemen.

Het gaat om uithuisplaatsingen die verband houden met het schandaal van 2015 tot 2021, aldus het CBS. In oktober zei CBS dat 1.115 kinderen vanwege het schandaal uit de voogdij van hun ouders zijn verwijderd. Dat aantal liep pas op tot eind 2020. Het nieuwe cijfer is inclusief uithuisplaatsingen in 2021.

Het CBS baseerde zijn cijfers op gegevens uit de jeugdbescherming en de residentiële jeugdzorg. Zij beschikt niet over gegevens over door de rechtbank opgelegde uithuisplaatsingen. Het CBS vergeleek die gegevens met informatie van de Belastingdienst om een ​​beeld te krijgen van de gedupeerde ouders en kinderen. De overheid heeft vorige maand in samenwerking met de betrokken gemeenten en jeugdzorgorganisaties een gespecialiseerd ondersteuningsteam opgericht om de gezinnen te helpen bij mogelijke hereniging.

De Tweede Kamer, de Tweede Kamer, debatteert donderdag over deze uithuisplaatsingen met het kabinet. Een studie die voorafgaand aan dit debat werd uitgevoerd, concludeerde dat de Nederlandse wet niet verbiedt dat kinderen uit huis worden gehaald vanwege financiële problemen van hun ouders. In het kinderopvangtoeslagschandaal ontkenden jeugdbeschermingsinstellingen en rechters dat uithuisplaatsingen plaatsvonden vanwege financiële problemen. Maar de onderzoekers konden het niet uitsluiten.

Eerder op woensdag publiceerde Stichting Het Vergeten Kind een onderzoek waaruit blijkt dat jongeren in de jeugdzorg na een uithuisplaatsing weinig stabiliteit hebben. Driekwart van hen wordt gemiddeld vier keer naar een ander huis verplaatst nadat ze van hun ouders zijn weggenomen. Een derde zei dat ze pas een dag of zelfs uren voordat het gebeurde wisten dat ze werden verplaatst.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?