Economie herstelde met 3,1% groei in tweede kwartaal van 2021

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English
Image source - Pexels.com

 

Heropening van winkels en restaurants stimuleerden meer bestedingen. Foto: DutchNews.nl

De Nederlandse economie groeide in het derde kwartaal van 2021 met 3,1%, aangewakkerd door de opheffing van de lockdown-beperkingen voor winkelen, reizen en uit eten gaan.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat Nederland in de eerste zes maanden van 2020 een mini-recessie doormaakte, waarbij de economie in het eerste kwartaal afvlakt en in het voorjaar met 0,8% krimpt.

De economie als geheel is nog steeds niet hersteld van de eerste pandemische shutdown, toen deze in het tweede kwartaal van 2020 met 8,4% kromp, maar sommige sectoren zijn terug op het niveau van 2019.

Het bbp groeide met 9,7% op jaarbasis, het hoogste percentage ooit gemeten, en bevindt zich weer op het niveau van juni 2020, zes maanden voordat de neergang begon.

De industrie groeide met meer dan 14%, terwijl de bouwsector een groei van 5% optekende. De cultuur- en recreatiesector, die hard werd getroffen door de sluiting van musea, concertzalen en sportclubs, is echter nog steeds veel minder economisch actief dan in 2019.

De export was 9,3% hoger dan twee jaar geleden als gevolg van een sterke stijging van de vraag naar machines, chemische en metaalproducten en transportmiddelen.

De bestedingen van huishoudens stegen met 5,7% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021, maar liggen nog steeds 5% onder het niveau van 2019, terwijl het consumentenvertrouwen net onder nul blijft, waardoor meer mensen pessimistisch dan optimistisch zijn over de economie.

De overheidsuitgaven stegen met 7,4%, deels als gevolg van toegenomen investeringen in gezondheidszorg en onderwijs en sociale zekerheid, evenals de kosten van coronavirustests en vaccins.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?