Zorgen apothekers: vorig jaar hoogste aantal medicijntekorten ooit


Nooit eerder waren er in één jaar zoveel medicijnentekorten als in 2022, zei voorzitter van de apothekersorganisatie KNMP, Aris Prins, zaterdagavond in het tv-programma KASSA. Vorig jaar was een medicijn bijna 1.514 keer minstens twee weken niet verkrijgbaar.

Vorig jaar duurde een tekort gemiddeld 91 dagen, zegt Prins tegen KASSA. Daarnaast verdween 10 procent van de medicijnen helemaal van de markt. Verder waren er in 2021 1007 geneesmiddelentekorten.

De Apothekersbond spreekt van een tekort als een geneesmiddel landelijk minimaal twee weken niet verkrijgbaar is. Binnen een jaar kunnen er ook meerdere tekorten van een medicijn zijn. Als het tekort is opgelost, maar het middel een paar maanden later weer voor langere tijd niet verkrijgbaar is, worden ze apart geteld, legt een KNMP-woordvoerder uit.

Groothandels zijn vanaf dit jaar verplicht om een ​​noodvoorraad medicijnen aan te houden, aldus de woordvoerder. Deze maatregel zou volgens apothekers mogelijk een deel van de tekorten kunnen opvangen.

Lees ook:  Directeur van instituut voor gendergelijkheid ontslagen wegens seksueel wangedrag, vijandige werkplek

Naar aanleiding van de KNMP-cijfers over medicijntekorten wil minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid alle mogelijke oplossingen bekijken om de beschikbaarheid van medicijnen voor patiënten beter te organiseren. Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) kijkt niet alleen naar maatregelen die Nederland zelf kan nemen om het tekort aan medicijnen tegen te gaan, maar benadrukt ook dat het van groot belang is om als Europa samen op te treden.

“Tekorten zijn een mondiaal probleem en kunnen eigenlijk alleen op internationaal niveau goed worden aangepakt”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Als voorbeeld van zo’n EU-aanpak noemde de woordvoerder de productiecapaciteit van vaccins voor Europa, die al gereserveerd is voor een mogelijke volgende pandemie.

Zaterdag was het ministerie nog niet op de hoogte van de door de KNMP gepresenteerde cijfers, omdat deze pas bij de televisie-uitzending bekend werden gemaakt. De VWS werkt echter al enige tijd aan maatregelen om tekorten zoveel mogelijk te voorkomen. Zo moeten groothandels en handelsvergunninghouders van medicijnen sinds 1 januari een “ijzervoorraad” van tweeënhalve maand aanhouden, zegt de woordvoerder van het ministerie.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Daarnaast voert het ministerie gesprekken met groothandels, apothekers, apothekers en zorgverzekeraars “om te kijken hoe we verder kunnen”, aldus een woordvoerder. Kuipers wil ook ingaan op mogelijke verbeteringen van het preferentiebeleid en de rol van het inkoopbeleid van zorgverzekeraars, groothandels en apothekers.

Onlangs ging geneesmiddelenfabrikant InnoGenerics failliet. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het niet uitgesloten dat het faillissement de komende maanden leidt tot tekorten van sommige medicijnen.

InnoGenerics vervaardigde medicijnen in tabletvorm, waaronder medicijnen tegen jicht, depressie, hart- en vaatziekten, epilepsie en diabetes. Volgende week sluit het bedrijf definitief de deuren.

Het faillissement baart echter ook bij de KNMP zorgen. Tekorten kunnen meestal worden opgevangen, bijvoorbeeld door medicijnen uit het buitenland te halen, aldus de woordvoerder. Maar patiënten moeten dan misschien een ander medicijn voor hun aandoeningen nemen dan ze normaal krijgen, wat ze vaak onhandig vinden, constateerden apothekers.

Al met al is het tekort aan medicijnen het gevolg van problemen met productie en distributie. De KNMP wil echter dat het land minder afhankelijk wordt van medicijnen uit het buitenland. “Dit maakt ons erg kwetsbaar”, beweerde de woordvoerder.

Lees ook:  PSV huurt spits Fabio Silva op huurbasis

Plaats een reactie