Zorgbonden stellen ultimatum voor Long Covid-compensatie

Image source - Pexels.com


Het kabinet moet zich inzetten voor het regelen van compensatie voor gezondheidswerkers die lijden aan symptomen veroorzaakt door Covid-19 lang nadat ze hersteld zijn van de ziekte, een syndroom dat bekend staat als Long Covid. Als het kabinet uiterlijk 9 september niet tot een adequate oplossing komt, stappen vakbonden FNV en CNV voor de rechter, waarschuwde FNV-vicevoorzitter Kitty Jong in een interview naar aanleiding van een bericht in het AD.

“Ons geduld is meer dan uitgeput”, zei Jong. De vakbond heeft ambtenaren herhaaldelijk gewaarschuwd over de kwestie in verband met de coronaviruspandemie. “Nu menen we het. Onze gezondheidswerkers werden de eerste maanden zonder bescherming het veld ingestuurd. De Staat is hiervoor verantwoordelijk en wij vinden dat de Staat ook wettelijk aansprakelijk is.”

De FNV bereidde deze zomer al een gerechtelijke procedure voor. “Alles ligt klaar”, zei Jong. De vakbond hoorde dat de ministers op 9 september aanwezig zullen zijn tijdens de ministerraad in aanloop naar de jaarlijkse begrotingspresentatie later die maand. Ook de vergoeding van zorgpersoneel is bespreekbaar. De FNV wil uiterlijk tegen die datum een ​​toezegging van de minister horen.

Zorgmedewerkers die door Long Covid hun baan zijn kwijtgeraakt, moeten zeker gedekt worden door de compensatie, zei Jong. “Maar een veel grotere groep lijdt onder inkomensverlies, bijvoorbeeld omdat ze niet zoveel diensten kunnen aanbieden. Eigenlijk zou de vergoeding zo ruim mogelijk moeten zijn.”

In juni is de subsidieregeling ingegaan voor werkgevers met zorgmedewerkers die al twee jaar thuis ziek zijn met Long Covid. Dit betekent dat ongeveer de helft van de loonkosten een half jaar langer door de overheid wordt gedekt, in de hoop dat deze mensen in die tijd voldoende herstellen om uiteindelijk weer aan het werk te gaan.

Een maand later noemde de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving (RVS) deze regeling onvoldoende. De RVS deed verschillende voorstellen, waaronder een fonds “voor erkenning en vergoeding van het lijden” van zorgpersoneel dat aan het begin van de crisis ziek werd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?