Zo’n 700 asielzoekers slapen buiten Ter Apel terwijl werknemers bezwijken onder de werkdruk

Image source - Pexels.com


Zo’n 700 asielzoekers sliepen dinsdagnacht buiten het asielaanmeldcentrum in Ter Apel, meldt NU.nl. Dat is beduidend meer dan de voorgaande nachten, toen bijna 400 mensen de nacht buiten doorbrachten. Bronnen vertellen aan RTV Noord dat enkele medewerkers van het centrum dinsdagmiddag zijn gestopt met werken uit protest tegen de hoge werkdruk.

Het aanmeldcentrum in Ter Apel is de eerste plaats waar asielzoekers in Nederland naartoe gaan. Opvangcentrum Ter Apel kan volgens het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) maximaal zo’n 2.000 asielzoekers opvangen.

Het centrum is al maanden overvol, met asielzoekers die regelmatig buiten slapen omdat er binnen geen plaats voor hen is. Sommigen besloten ook om buiten te slapen in plaats van naar een noodopvang elders in het land te gaan, uit angst hun kans om hun aanvraag in te dienen te verliezen.

Volgens bronnen van RTV Noord besloot een groep COA-medewerkers dinsdag om 15.00 uur te stoppen met werken uit onvrede over de arbeidsomstandigheden. Dit zijn medewerkers van de afdeling die asielzoekers opvangen in de eerste stap van het proces, aldus de bronnen.

COA-woordvoerder Jacqueline Engbers ontkende tegenover de omroepen dat er sprake was van een staking, al erkende ze dat COA-medewerkers in Ter Apel worstelen met de werkdruk. “Als je ’s ochtends naar je werk gaat en mensen buiten de poort ziet slapen, doet dat pijn aan je COA-hart. Wij staan ​​voor de opvang en begeleiding van asielzoekers, niet voor het buitensluiten.”

De stroom asielzoekers in Nederland is tot stilstand gekomen. Hoofdzaak is dat er geen huisvesting is voor vluchtelingen – asielzoekers die een verblijfsvergunning in Nederland hebben gekregen. Ze zitten dus vast in asielzoekerscentra, waardoor nieuwe asielzoekers niet uit Ter Apel kunnen verhuizen naar reguliere asielzoekerscentra.

Ter Apel is momenteel het enige asielregistratiecentrum in Nederland. Het werd aanvankelijk opgericht in 1996 op een locatie die door de NAVO werd gebruikt totdat de organisatie het gebied een jaar eerder verliet.

De regering werkt aan de opening van een tweede en derde registratiecentrum in het land.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?