Zo’n 400.000 Nederlanders kunnen eten en boodschappen niet betalen, zegt het Rode Kruis


Zo’n 400.000 mensen in Nederland kunnen zich geen eten en boodschappen veroorloven, schatte het Rode Kruis. Steeds meer mensen wenden zich tot de hulporganisatie voor voedselhulp. “Mensen ervaren groenten en fruit als een onbereikbare luxe”, zegt Heleen van den Berg, hoofd landelijke hulp bij het Nederlandse Rode Kruis.

“In een welvarend land als Nederland hoeft niemand zich zorgen te maken over voldoende voedsel”, zegt Van den Berg. “Toch horen we elke dag van mensen dat ze maaltijden moeten overslaan. We horen ook dat ouders niet eten om ervoor te zorgen dat hun kinderen dat wel kunnen.”

Het Rode Kruis is sinds kort begonnen met het uitdelen van ontbijtpakketten in Friesland en Utrecht. De hulporganisatie werkt samen met partnerorganisaties zoals gemeenschapscentra om ervoor te zorgen dat deze voedselpakketten van € 10 terechtkomen bij gezinnen die het moeilijk hebben, zodat kinderen niet met honger naar school hoeven. In Friesland krijgen wekelijks zo’n 600 kinderen ontbijt. In Utrecht zijn dat er zo’n 120 en het Rode Kruis verwacht dat dat snel zal toenemen.

Lees ook:  Oranje hield op WK gelijk tegen Ecuador

De hulporganisatie breidt deze hulp volgende week uit naar Noord-Holland, de andere provincies volgen snel.

Ook deelt de hulporganisatie ‘boodschappenkaartjes’ uit in het hele land. Mensen kunnen deze kaarten in supermarkten gebruiken om te kopen wat ze nodig hebben. “We richten ons bij deze hulp vooral op mensen die niet in aanmerking komen voor reguliere hulp of die hulp zelf niet kunnen vinden”, aldus het Rode Kruis. “We werken ook samen met partnerorganisaties in wijken die weten welke mensen hulp nodig hebben.”

Plaats een reactie