Zo’n 300 mensen slapen buiten bij Ter Apel, ondanks inspanningen om asielzoekers te huisvesten

Image source - Pexels.com


Zo’n 300 mensen hebben zaterdagnacht buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel geslapen. Ze konden geen slaapplaats vinden, ondanks versnelde overheidsinspanningen om asielzoekers te huisvesten te midden van waarschuwingen over hygiëne en gezondheid in het aanmeldcentrum.

In totaal stonden zaterdag zo’n 450 asielzoekers voor de poorten van het overvolle aanmeldcentrum te wachten. Dit waren de 250 die er vrijdagnacht hadden geslapen en ongeveer 200 die waren teruggekeerd uit Stadskanaal en Zuidbroek, waar ze vrijdag waren opgevangen door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De asielzoekers werden geëvacueerd nadat artsen Artsen Zonder Grenzen donderdag en vrijdag tijdens onderzoeken een aantal huidinfecties en andere verwaarloosde ziekten aantroffen en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd waarschuwde voor een mogelijke uitbraak van ziekte.

Tachtig van die 450 konden overdag het aanmeldcentrum betreden. Zeventig anderen werden aan het eind van de middag met de bus naar Vlissingen gebracht. In Stadskanaal worden 85 asielzoekers opgevangen, voornamelijk ‘kwetsbare’ mensen.

De gemeente Doetinchem opent zondag een crisisopvangcentrum voor vluchtelingen uit Ter Apel. Het zal de 150 asielzoekers huisvesten die donderdagavond in sporthallen in Apeldoorn werden ondergebracht. In totaal zal de noodopvang ruimte bieden aan 225 vluchtelingen die tot het einde van het jaar kunnen blijven.

De noodopvang in Doetinchem zal ook ruimte bieden aan gezinnen die momenteel in het Overijssel Heeten verblijven. De noodopvang in Heeten is gesloten. De asielzoekers worden in Doetinchem gehuisvest in wooneenheden op een terrein naast het politiebureau. Elke unit is geschikt voor vier tot vijf personen.

Op het terrein komt ook een paviljoen voor centrale voorzieningen zoals EHBO en horeca. Tevens ligt de locatie nabij winkels in de Gelderse stad. Bewoners mogen volgens de gemeente de locatie niet verlaten tussen 22.00 uur en 07.00 uur. Buurtbewoners zijn de afgelopen week geïnformeerd door de gemeente.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?