Ziyech’s moskee, voormalige voetbalclub rally voor Marokko wint van Portugal


Bij Reaal Dronten, de oude club van Hakim Ziyech, zit de kantine zaterdag naar verwachting helemaal vol als de sterspeler om 16.00 uur met de Marokkaanse ploeg aftrapt tegen Portugal voor een plek in de halve finales van het WK in Qatar.

De club heeft de wedstrijd van het eerste elftal een uur vervroegd zodat iedereen op tijd op het witte doek kan komen, zegt directeur clubzaken Suze Teunissen. De club is erg trots op hun oud-leerling. “Je denkt wel eens, jeetje, hij trapte hier zijn eerste bal.”

Nordin Ghouddani maakt al 2,5 jaar de voetbaltalkshow Mocro Inside op YouTube. Speciaal voor het WK voetbal wordt zijn programma uitgezonden vanuit locatie, een ontmoetingscentrum in Gorinchem.

Aan zijn talkshowtafel zitten Oussama Assaidi, oud-speler van Liverpool FC, en Oussama Tannane van NEC voor de pre- en post-game reviews. Samen met het publiek kijken zij naar de wedstrijd. “De druk staat erop, we kunnen geschiedenis schrijven”, zegt Ghouddani. “Bij de laatste overwinning zag ik meerdere mensen huilen in de zaal.”

Lees ook:  Immigratie vormt een bedreiging voor de oplossing van het kabinet voor woningnood, zegt de minister van huisvesting

In de Haagse Schilderswijk volgen ze het Marokkaanse team op de voet. “Het is druk, er is popcorn, er is wedstrijdspanning en het is gezellig”, zegt Nicoline Grötzebauch, directeur van buurthuis De Mussen. Bij de laatste wedstrijd tegen Spanje waren er vooral moeders met kinderen. “De paters kijken in de koffiehuizen.”

Ook in de Blauwe Moskee in Amsterdam Nieuw-West kijken fans samen naar de wedstrijden van zowel Marokko als Oranje. Volgens een woordvoerder is dat niet gebruikelijk, maar wordt nu een uitzondering gemaakt gezien de maatschappelijke impact.

Een spannend moment is als de tv even uitgaat voor gebed, want dat komt voor het voetbal. Dat zal komende zaterdagmiddag ook het geval zijn. “Maar als je vanuit de adrenaline in gebed gaat, geeft dat ook een soort rust”, aldus de woordvoerder.

Overigens is voetballer Zakaria Aboukhlal, die op het WK voor Marokko uitkomt, een trouwe bezoeker van de Amsterdamse moskee. “Hij komt vaak langs voor gebed. We zijn dan ook erg trots op hem.”

Lees ook:  Surinaamse stichtingen spant rechtszaak aan om overhaaste excuses voor slavernijverleden te voorkomen

Bij online sportwinkel Voetbalshop.nl is het succes van Marokko niet onopgemerkt gebleven. De vraag naar kleding voor het Marokkaanse nationale team nam toe na de overwinning op Canada. Alle shirts zijn inmiddels uitverkocht. Het shirt van Ziyech is het populairst. “Hadden we maar meer gekocht”, zei eigenaar Roland Heerkens. “Niemand had dit verwacht.”

De Dokkumer Vlaggen Centrale merkte dat de vlaggen van alle landen op het WK meer in trek waren en daar hoorde ook de rode Marokkaanse vlag met een groene ster bij, aldus een woordvoerder.

Plaats een reactie