Ziekteverzuim op hoogste punt in 20 jaar


Het ziekteverzuim onder medewerkers zal dit jaar boven de 5 procent uitkomen, vooral door werkgerelateerde psychische klachten. Ook de duur van het verzuim neemt toe. Dat meldt verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN) met de publicatie van haar trendrapportage ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. De verzekeraar riep werkgevers op om meer te doen om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Met name in de horeca steeg het ziekteverzuim, constateert NN. In die branche lag het aantal nieuwe ziekmeldingen in het derde kwartaal van dit jaar 12 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het ziekteverzuim in de zorg bleef dit jaar hoog, ruim boven het landelijk gemiddelde.

Het is voor het eerst in 20 jaar dat het ziekteverzuim boven de 5 procent uitkwam. De in 2002 ingevoerde Wet Verbetering Poortwachter stelde medewerkers verantwoordelijk voor de reïntegratie van zieke medewerkers. Het ziekteverzuim nam daardoor af, zegt Igno Schings, directeur collectieve inkomensverzekeringen bij NN. “Nu, 20 jaar later, roepen we werkgevers op om opnieuw meer aandacht te besteden aan de werknemer om verzuim te voorkomen en zo de dreigende burn-outgolf te verminderen.”

Lees ook:  Nederlandse vice-premier op weg naar Suriname om excuses voor slavernij te bespreken; Vandaag rechtszaak

Nu al geeft ongeveer de helft van de werkgevers aan dat werknemers langdurig afwezig zijn vanwege psychische klachten gerelateerd aan hun werk. Tegelijkertijd geeft een even grote groep aan zich zorgen te maken over hun bedrijf vanwege personeelstekort. Door de krapte op de arbeidsmarkt hebben werknemers te maken met meer werkdruk. Mede hierdoor verwacht NN dat het GGZ-verzuim verder zal toenemen.

Volgens de verzekeraar is het daarom essentieel dat werkgevers hierover met hun personeel praten. Er blijken grote verschillen te zijn tussen de ervaringen van werkgevers en werknemers. Zo geven vier op de tien werknemers aan dat hun werkgever zich niet verantwoordelijk voelt voor hun geestelijke gezondheid, terwijl negen op de tien werkgevers dat wel zeggen.

NN berekende eerder al dat verzuim de Nederlandse economie vorig jaar ruim 18 miljard euro kostte. Dat kwam mede door het coronavirus, waardoor meer mensen langer afwezig waren op het werk. Ook toen vroeg de verzekeraar aan werkgevers om na te denken over manieren om ervoor te zorgen dat werknemers minder werkstress ervaren.

Lees ook:  Nederlanders gaan los in "smash rooms"; populariteit door energiecrisis en huizenmarkt

Plaats een reactie