Ziekenhuizen zondag erg druk door gladheid


Vanwege de gladde straten, fietspaden, trottoirs en stoepranden, maar ook de laatste wanhopige poging van sommige mensen om op natuurijs te schaatsen, was het in ziekenhuizen in Nederland op zondag en de nachtelijke uren, waaronder vroege maandag, extreem druk. Uit voorzorg hadden veel afdelingen al meer mensen ingezet voor de Spoedeisende Hulp (SEH), waardoor het mogelijk was om iedereen zorg te bieden, blijkt uit een onderzoek van het ANP onder zo’n 50 van de 70 ziekenhuizen in Nederland.

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem zei dat het “ongelooflijk druk” was in hun EHBO-post. “We waren door het coronavirus en de griep al veel mensen aan het afzetten en nu met de gladheid werd het nog drukker. We zagen veel meer breuken dan normaal. In de hele regio moesten ambulances soms doorrijden naar verschillende ziekenhuizen. Dat kostte veel tijd terwijl de patiënten bleven komen.”

Dat bevestigt het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam, dat onder dezelfde zorgregio valt als Gorinchem. “Sommige mensen zijn maandagochtend naar de huisarts geweest en zijn inmiddels doorgestuurd. Sommige mensen willen thuis kijken hoe het gaat en besluiten misschien om naar het ziekenhuis te gaan. Het is nog steeds hectisch, en dat geldt voor elke SEH in de buurt. “

Lees ook:  De politie wil toegang tot meer wapens om rellen te bestrijden

Het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag behandelde de afgelopen dagen honderden mensen met botbreuken en blauwe plekken. Alleen al op vrijdag kwamen 267 mensen binnen met verwondingen opgelopen door het winterweer. “Het is hectisch geweest; ook voor ons was dit een extreme situatie.”

Ook het Haga Ziekenhuis in Den Haag had het “enorm druk” met extra personeel op de vloer. Vrijdag behandelde het ziekenhuis 243 mensen, ongeveer twee keer zoveel als op een normale doordeweekse dag.

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht behandelde onder meer op vrijdag, zaterdag en zondag “Ongeveer dubbel zoveel patiënten als normaal het geval is”. Ook de Alrijne in Leiden zei dat het zo’n twee tot drie keer zo druk was als in een normaal weekend.

Ook in het Amphia ziekenhuis in Breda en het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam was het zondagavond erg druk. De Franciscus verwacht dat het de komende dagen erg druk zal zijn in de operatiekamer “vanwege de patiënten die geopereerd moeten worden aan een breuk. Dit is vooral aan de heupen, polsen en enkels.”

Lees ook:  Verdachte gezocht voor fatale straatroof in Kerkrade opgepakt in Bulgarije

Ook het Dijklander ziekenhuis in Hoorn en Purmerend zei “een propvol weekend” te hebben gehad. Medical Spectrum Twente in Enschede behandelde veel mensen met kleine breuken, maar ook mensen die gewond raakten bij ernstigere verkeersongevallen veroorzaakt door ijs.

Het Martiniziekenhuis in Groningen had met name zondagmiddag een “drukker weekend dan normaal”. “Zondag zagen we zo’n 20 patiënten met verwondingen door vallen op het ijs of gladheid.” De Bravis in Roosendaal en Bergen op Zoom zeiden dat de drukte op zaterdag en zondagmiddag wel te overzien was, maar dan was de zondagnacht veel heftiger.

Andere ziekenhuizen die het drukker hadden dan normaal zijn onder meer het OLVG, het Amsterdam UMC en het VUmc, allemaal in Amsterdam, evenals het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, het St. Jans Gasthuis in Weert.

Andere ziekenhuizen zeggen dat ze het niet al te druk hadden, zoals de Tjongerschans in Heerenveen en de Tergooi in Hilversum zeiden dat ze meer patiënten verwachtten. Het Isala ziekenhuis (Zwolle en Meppel) sprak maandag van een “normale nacht en ochtend”, waarbij zeven mensen noodgedwongen naar de eerste hulp moesten vanwege verwondingen door de gladheid.

Lees ook:  De Nederlandse muzikant Afrojack vrijgesproken in onderzoek naar belastingfraude

Het Wilhelminaziekenhuis in Assen heeft een “goed weekend” gehad, weliswaar met “de gebruikelijke drukte, en natuurlijk wat extra schaatsongelukken, maar geen overvolle wachtkamers”. Ook het Medisch Centrum in Leeuwarden zei door het weer geen extreme drukte te hebben gehad.

Plaats een reactie