Ziekenhuizen zien sterke stijging van agressieve patiënten, bezoekers


Ziekenhuizen door heel Nederland krijgen steeds vaker te maken met agressieve patiënten en bezoekers. Ziekenhuismedewerkers worden geconfronteerd met vandalisme, verbaal geweld, discriminatie en fysiek geweld. En het is meer dan het “korte lontje” dat is overgebleven van de coronaviruspandemie, zeggen woordvoerders van meerdere grote ziekenhuizen tegen NU.nl.

Bijna alle ziekenhuizen zagen een toename van agressieve incidenten tijdens de coronaviruspandemie, voornamelijk als gevolg van extra beperkingen die ze moesten doorvoeren. Maar nu komt agressie onder patiënten en hun bezoekers nog vaker voor, vertellen onder meer ziekenhuizen in Rotterdam, Utrecht, Gelderland, Zwolle en Amsterdam aan de krant. Zo zag het OLVG in Amsterdam het aantal agressieve incidenten verdubbelen ten opzichte van vorig jaar.

Fysiek geweld komt vooral van patiënten, met name op de spoedeisende hulp, afdelingen neurologie, geriatrie en psychiatrie. De ziekte zou hier een rol kunnen spelen, aldus woordvoerders van Medisch Spectrum Twente (MST) en het Isala Ziekenhuis in Zwolle. Maar andere vormen van agressie komen net zo goed van bezoekers.

Lees ook:  Brandwondencentra hebben sinds november 26 kinderen met ernstige vuurwerkwonden behandeld

“De meer individualistische samenleving speelt een rol, net als de oorlog in Oekraïne, die tot hogere prijzen heeft geleid”, zegt de MST-woordvoerder. Een woordvoerder van het Antonius Ziekenhuis in Utrecht beaamt: “Stress en privéproblemen zijn vaak de oorzaak van agressie.”

De toenemende agressie eist zijn tol van gezondheidswerkers. Naast lichamelijke en geestelijke gezondheidsschade hebben ze ook minder plezier in hun werk. ‘We zien dan ook meer medewerkers met burn-outklachten, een hoger ziekteverzuim en zelfs medewerkers die de zorg willen verlaten’, zegt de MST-woordvoerder.

Plaats een reactie