Ziekenhuizen stellen operaties uit vanwege griepgolf


Verschillende ziekenhuizen stellen momenteel hun operaties uit omdat ze het druk hebben met het aantal patiënten dat wordt opgenomen met luchtweginfecties zoals griep. Daarnaast is het ziekteverzuim van het personeel hoog.

Medisch Spectrum Twente (MST), een ziekenhuis met vestigingen in Enschede, zegt elke dag te overwegen welke operaties er niet doorgaan. Spoedopnames, oncologische zorg en dagbehandelingen gaan wel door. “MST verwacht dat deze situatie nog enige tijd aanhoudt, aangezien de griepepidemie nog niet over haar hoogtepunt heen is.”

Ook het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk heeft deze week operaties moeten afzeggen mede vanwege de griepepidemie. Het ziekenhuis wees erop dat de problemen, zoals een hoog ziekteverzuim, ook in verpleeghuizen voorkomen. Hierdoor stagneert ook de patiëntenstroom vanuit het ziekenhuis, waardoor er een grotere werkdruk in het ziekenhuis ontstaat.

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam en Schiedam laat weten dat “in extreme gevallen” operaties worden uitgesteld om de verpleging te ontlasten. “Dit is de afgelopen weken in beperkte mate op één dag gebeurd”, aldus een woordvoerder.

Lees ook:  Schiphol zegt na een chaotisch jaar het nieuwjaarsfeest van het personeel af

Verder meldde het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer dat operaties die kunnen wachten “soms” worden uitgesteld. “Noodoperaties komen altijd op de eerste plaats.”

Plaats een reactie