Ziekenhuizen behandelen abnormaal hoog aantal vuurwerkslachtoffers niet


Ziekenhuizen hebben het op dit moment niet druk met mensen die gewond zijn geraakt door vuurwerk, en hoeven maar af en toe iemand met dat soort verwondingen te behandelen. Verschillende ziekenhuizen zijn benaderd door het ANP, waarbij vertegenwoordigers de situatie daar hebben uitgelegd.

De afgelopen twee nieuwjaarsperiodes gold er een landelijk vuurwerkverbod. Ziekenhuizen hadden het toen erg druk met coronaviruspatiënten en het verbod moest een overbelasting van patiënten helpen voorkomen. Dit jaar is het voor het eerst sinds de jaarwisseling 2019-2020 dat er vuurwerk gekocht en verkocht mag worden. Officieel mag men ze pas vanaf donderdag kopen en mag men ze pas verrekenen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. In de praktijk is die termijn moeilijk te handhaven.

Het brandwondencentrum in Beverwijk heeft de afgelopen dagen elf mensen behandeld, allemaal kinderen die gewond zijn geraakt door vuurwerk. “Het bedrag is niet anders dan de afgelopen jaren.”

Het OLVG in Amsterdam heeft de afgelopen dagen drie vuurwerkslachtoffers behandeld. Volgens het ziekenhuis leiden nieuwjaarsfeesten en alcoholgebruik tot meer gewonden dan het vuurwerk, en meer spoedeisende zorgbezoeken. De afgelopen jaarwisseling kreeg de horeca te maken met beperkingen. Dat leidde volgens het OLVG tot een grotere verlaging dan het vuurwerkverbod. “Alleen leiden de vuurwerkblessures tot zwaardere en langere schade.”

Lees ook:  Mensen kregen te horen dat ze de bossen van Meerssen moesten vermijden nadat wilde zwijnen wandelaars aanvielen

Bij het Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag is het aantal mensen met vuurwerkletsel “minder dan een handvol; we zien geen verschil met de afgelopen jaren”.

Het Hagaziekenhuis in Den Haag heeft de afgelopen dagen geen nieuwe vuurwerkpatiënten gezien. Het Groene Hart ziekenhuis in Gouda: “Het is in ons geval erg rustig als het om vuurwerkwonden gaat; we zien geen verschil met de afgelopen jaren.” Soortgelijke meldingen kwamen uit het Alrijne ziekenhuis in Leiden en het Canisius Wilhelmina ziekenhuis.

Een woordvoerder daar zei dat ze “eigenlijk nauwelijks mensen hebben gezien met verwondingen door vuurwerk, geen ernstige gevallen in ieder geval. Dit is ongeveer vergelijkbaar met de afgelopen jaren.”

Veel ziekenhuizen hebben tot op heden nog geen vuurwerkslachtoffer gezien. Op deze lijst staan ​​Gelderse Vallei (Ede), Dijklander (Hoorn en Purmerend), Diakonessenhuis (Utrecht), Sint Jans Gasthuis (Weert), St. Anna (Geldrop), Elisabeth-TweeSteden (Tilburg), VieCuri (Venlo), Reinier de Graaf (Delft), ZorgSaam (Terneuzen), Tjongerschans (Heerenveen), Catharina (Eindhoven), Isala (Zwolle en Meppel), Bravis (Bergen op Zoom en Roosendaal), Slingeland (Doetinchem) en het Beatrix Ziekenhuis (Gorinchem).

Lees ook:  De populariteit van de veerboot van Groningen naar Noorwegen stijgt met de wintersport

Andere ziekenhuizen komen na de jaarwisseling met een samenvatting. Denk hierbij aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch), Amphia (Breda), Bernhoven (Uden), Streekziekenhuis Koningin Beatrix (Winterswijk), Martini (Groningen), Gelre (Apeldoorn en Zutphen), Albert Schweitzer (Dordrecht) en de Ikazia (Rotterdam). ),

Plaats een reactie