Zeeuws plaatsje Veere meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland


Het Zeeuwse plaatsje Veere is de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Maag-Lever-Darm Stichting (MLDS) en de HogeNood app. In Veere is de meeste kans dat mensen een openbaar toilet kunnen vinden als ze naar toe moeten.

Utrecht staat dit jaar op de tweede plaats, gevolgd door Schiermonnikoog, Alkmaar en Rotterdam. Druten, de nummer één van vorig jaar, zakte naar de 21e plaats.

MLDS en HogeNood rangschikken de Nederlandse gemeenten jaarlijks op basis van normen van de Toilet Alliance, waarvan de MLDS lid is. Het doel is een openbaar toilet om de 500 meter in gebieden met meer dan 2.000 voetgangers per dag, een toilet om de 25 kilometer langs fietspaden en om de 5 kilometer langs wandelroutes. De gemeenten kunnen in totaal 1.000 punten halen op basis van zes indicatoren, waaronder het aantal toiletten per inwoner, de toegankelijkheid van openbare toiletten en het gemeentelijk beleid inzake openbare toiletten.

Lees ook:  Leiders Tweede Kamer hielden geheime bijeenkomst over extreemrechts Forum voor Democratie

De gemeente Veere heeft dit jaar forse verbeteringen doorgevoerd, vorig jaar sprong ze van de 27e plaats op de ranglijst. Het is de eerste gemeente die hoger scoort dan een 8 op 10, met 824 van de mogelijke 1.000 punten. Volgens een woordvoerder van MLDS werkte de gemeente nauw samen met HogeNood en vroeg de Toilet Alliantie om advies. “Hierdoor wisten ze precies wat ze moesten doen. De volgende stap is om ook nu beleid te maken zodat de gemeente ook in de toekomst toiletvriendelijk blijft.”

De grootste stijger in het klassement is Geldrop-Mierlo, dat van de 310e naar de 185e plaats klom. Utrecht is de best gerangschikte grote stad op de 2e plaats, gevolgd door Rotterdam op de 5e en Amsterdam op de 8e. Den Haag staat veel lager op de lijst, op plaats 77.

De MLDS maakt de resultaten van haar jaarlijkse ranglijst gewoonlijk bekend op of rond Wereldtoiletdag, morgen 19 november.

Lees ook:  Covid-patiëntentotaal valt terug richting 1.000; Laagste cijfer sinds 7 oktober

Plaats een reactie