WWII Lancaster wordt geborgen uit IJsselmeer in Friesland

Image source - Pexels.com


De gemeente Sudwest-Fryslan gaat een Britse bommenwerper bergen die in 1943 in het IJsselmeer is neergestort. Dit gebeurt in samenwerking met het Ministerie van Defensie en het Nationaal Salvage Programma voor vliegtuigwrakken. De Lancaster ED603 bevat waarschijnlijk nog de stoffelijke overschotten van drie Britse bemanningsleden.

Het National Aircraft Wreck Recovery Program is in 2019 gelanceerd met als doel wrakken uit de Tweede Wereldoorlog te bergen die mogelijk nog de stoffelijke overschotten van overleden mensen bevatten. Er liggen nog zo’n 30 van dergelijke wrakken in de water- en zeebodem van Nederland. Eerder haalde het programma een Britse bommenwerper uit het Markemeer en een Duitse Messerschmidt van de zeebodem bij Dalfsen in Overijssel.

De gemeente Friesland heeft de berging van de Lancaster vorig jaar aangemeld bij het Nationaal Salvage Programma. Het kabinet heeft onlangs ruim 1,7 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de berging. Een ander Brits wrak, een Manchester L7390, zou ook in het water van Sudwest-Fryslan liggen, maar de locatie is nog niet gevonden.

Het Nationaal Salvage Programma heeft tot doel de overblijfselen van de wrakken terug te geven aan hun familieleden. Ook de gemeente Sudwest-Fryslan vindt het belangrijk om deze drie mannen een officieel graf te geven. “Ze hebben de ultieme prijs betaald zodat we vandaag nog in vrijheid kunnen leven”, zegt wethouder Petra van den Akker. De Lancaster wordt waarschijnlijk pas volgend jaar uit het water gehaald.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?