Woonlasten stijgen in grote gemeenten, vooral door OZB


Huiseigenaren in grote Nederlandse gemeenten geven dit jaar gemiddeld 6 procent meer uit aan hun gemeentelijke woonlasten, zo blijkt uit het Centrum voor Onderzoek Economie van Gemeenten (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. De stijging wordt met name veroorzaakt door een verhoging van de OZB. Hierdoor zullen de woonlasten van huurders minder stijgen omdat zij geen OZB betalen.

Voor het onderzoek keek COELO naar de prijzen in 39 grote gemeenten waar 41 procent van de Nederlandse bevolking woont. De gemeentelijke woonlasten voor huiseigenaren – OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing – lopen op tot gemiddeld 925 euro per jaar. De gemiddelde stijging van 6 procent is vooral het gevolg van verhogingen van de OZB met ruim 20 procent in Amsterdam, Utrecht en Den Haag.

Als deze gemeenten buiten beschouwing worden gelaten, stijgen de woonlasten van huiseigenaren met gemiddeld 3,9 procent. Maar ook in andere steden stijgt de onroerende voorheffing snel, met gemiddeld 9,1 procent. De rioolheffing en de afvalstoffenheffing stijgen minder snel, met respectievelijk 4,8 en 4,5 procent.

Lees ook:  Oostenrijk start strafrechtelijk onderzoek naar de dood van een Nederlandse skiër op een ijzige helling

De gemeentelijke woonlasten voor huurders stijgen met 3,2 procent tot gemiddeld 414 euro per jaar. Niet alleen stijgen de kosten minder doordat huurders geen OZB betalen, ook stijgen de rioolheffing minder dan die van huiseigenaren, namelijk met 2,2 procent.

Plaats een reactie