Winterzonnewende: kortste dag van het jaar gekenmerkt door wolken, regen en mist


Woensdag markeert de kortste dag van het jaar, met slechts 7 uur en 43 minuten daglicht in Nederland tussen zonsopgang om 8:46 uur en zonsondergang om 16:29 uur. De dag markeert ook het begin van de astronomische winter, maar de temperatuur vertelt een ander verhaal, zonder hoop op een witte kerst.

Hoewel de daglichturen het kortst zijn, is het noch de laatste zonsopgang, noch de vroegste zonsondergang van het jaar. “Deze momenten vallen niet op dezelfde dag. Dit komt omdat de baan van de aarde rond de zon geen perfecte cirkel vormt, maar eerder een zonsverduistering”, zegt Jaco van Wezel van weerwebsite Weeronline. De laatste zonsopgang vindt plaats om 08:48 uur voor de periode van 27 december – 4 januari, terwijl de vroegste zonsondergangen om 16:28 uur waren tussen 11 en 15 december.

Ondanks de kortste hoeveelheid daglicht op 21 december, zal het zelfs na Kerstmis nog steeds donker aanvoelen. “Pas in de loop van januari worden de dagen echt langer. Vooral ’s middags valt al snel op dat het later donker wordt en later in de maand ook ’s ochtends”, aldus Van Wezel.

Lees ook:  Vrouw verliest een deel van haar hand door illegaal vuurwerk dat in haar huis wordt gegooid

Kerstmis zelf zal ook niet bijzonder wit zijn, maar meer groen en grijs. Een officiële nationale witte kerst vindt alleen plaats als sneeuwval De Bilt, Utrecht bedekt op zowel eerste kerstdag als tweede kerstdag, maar zelfs in lokale regio’s is het onwaarschijnlijk dat er sneeuw valt tijdens de vakantie.

Een witte kerst is over het algemeen ongewoon voor Nederland, maar dit jaar is er een bijzonder grote kans op zacht weer tussen 8 en 12 graden op 25 december en een beetje koeler de dag erna. De weermodellen zijn nog steeds enigszins variabel, en het koudste geval kan hoge temperaturen van ongeveer 5 graden opleveren, met dieptepunten rond het vriespunt. “Ook is er kans op winterse buien en veel wind”, aldus Van Wezel.

Zelfs daarvoor zal het vrij mild zijn. “Vanochtend is er nogal wat bewolking en in het zuidoosten valt af en toe wat regen”, zegt meteorologisch bureau KNMI woensdag. Het weer is overal overwegend droog, maar met soms dichte mist vooral in het noorden en noordoosten. Eerder op de ochtend was er in zeven provincies een weerswaarschuwing voor mist afgegeven, maar de Code Geel-waarschuwing werd voor 9.00 uur ingetrokken

Lees ook:  Geweld om de familie-eer te verdedigen neemt toe in Nederland

De dagtemperaturen zouden op de meeste plaatsen 8 graden Celsius moeten zijn, 7 graden in het noorden en noordoosten en 9 graden in Limburg. De nachttemperaturen dalen tot 6 graden, voordat donderdag een warmere dag van 12 graden komt.

Het meer herfstgevoel wordt gekenmerkt door een matige tot krachtige wind uit het zuidwesten aan de kust, die elders minder opvalt.

Plaats een reactie