Winterweer op komst terwijl de herfst voorbijgaat zonder een enkele storm


De herfst loopt op zijn einde – opmerkelijk genoeg zonder een enkele storm in Nederland dit jaar – en donderdag begint de meteorologische winter. En het lijkt erop dat de winter dit jaar heeft besloten de kalender te volgen, want het weer wordt vanaf vandaag geleidelijk kouder en vanaf vrijdag officieel winterkoud, aldus Weeronline.

De herfst is normaal gesproken een stormachtige tijd in Nederland, maar dit jaar helemaal niet. Dat heeft te maken met de jetstream, een machtige wind op zo’n 10 kilometer hoogte, legt RTL-weerman Marc de Jong uit. Als het temperatuurverschil tussen de Noordpool en de evenaar groter wordt, wordt de straalstroom krachtiger. Maar door klimaatverandering was de straalstroom dit najaar niet krachtig.

“Daardoor is het temperatuurverschil kleiner en komt het de laatste jaren vaker voor dat we een herfst zonder noemenswaardige storm meemaken”, zegt De Jong tegen RTL Nieuws. Wetenschappers onderzoeken of klimaatverandering het aantal stormen doet afnemen. “De Noordpool warmt nu veel sneller op. De evenaar is dat niet echt. De motor van de straalstorm verzwakt.”

Lees ook:  Verdachte van schietpartij in winkelcentrum wisselde waarschijnlijk van auto; Voertuigbeschrijving vrijgegeven

Een stormloze herfst betekent niet noodzakelijkerwijs dat de winter ook stil zal zijn. De kans op één of meerdere stormen deze winter is groot, aldus De Jong. “De straalstroom verzwakt niet definitief. In de winter kan er nog een heel krachtige fase zijn.”

De laatste dagen van de meteorologische herfst zijn grijs en bewolkt, met kans op mist. De kustgebieden kunnen wat zon zien, maar op de meeste plaatsen is het de hele dag mistig. Ook kan er hier en daar lichte motregen vallen, met maxima tussen de 6 en 9 graden.

De winter zal koud beginnen. “Precies rond de overgang van de seizoenen op 1 december draait de wind van oost naar noordoost”, legt Weeronline uit. “Koudere lucht boven het noordoosten van Europa vindt zijn weg naar ons land en dat merken we aan de temperatuur. Het is tijd voor handschoenen, muts en sjaal.”

Tegen het einde van de week stijgt de middagtemperatuur niet hoger dan 4 of 5 graden en is er ’s nachts in ieder geval lichte vorst. De kans op regen of sneeuw is klein, maar er is ook weinig ruimte voor zonneschijn.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Plaats een reactie