Wind dreigt de Nationale Vuurwerkshow op nieuwjaarsdag af te gelasten


Het bedrijf dat tijdens de jaarwisseling de Nationale Vuurwerkshow op de Erasmusbrug in Rotterdam gaat afsteken, maakt zich zorgen over de windvoorspelling voor zaterdagavond. Volgens Jolanda Pen van Dream Fireworks mag er geen vuurwerk worden afgestoken als de windkracht hoger is dan niveau vijf op de schaal van Beaufort, oftewel pakweg 39 kilometer per uur. “Het wordt wat gespannen.”

Weeronline voorspelt een stevige wind uit het zuidwesten met aan de kust een harde tot stormachtige wind tussen windkracht 7-8, oftewel 50-75 km/u, met zware windstoten. Ook in andere gemeenten waar het bedrijf vuurwerkshows organiseert, wordt het afgebouwd, meent Pen.

Dit zijn onder meer de twee andere locaties van het Nationaal Vuurwerkprogramma, in Hoek van Holland en de wijk Nesselande in Rotterdam.

Ook zijn er zorgen over het doorgaan van shows in Amsterdam, aan de Hofvijver in Den Haag en op drie locaties in Hilversum, waaronder het Nationale Countdown Moment. De beslissing ligt uiteindelijk bij de provincie, aldus Pen. “Het zal heel triest zijn als het niet gebeurt.”

Lees ook:  Bewijs dat een nieuwe verdachte in verband brengt met de moord op een journalist, gedetailleerd in de herstart van het proces

Op dit moment waait het met negen meter per seconde, meldt een woordvoerder van de DCMR Milieudienst Rijnmond. Dat wordt omgerekend zo’n 32 km/u, landend bij windkracht vijf. Het evenement zou kunnen doorgaan als de omstandigheden hetzelfde blijven als op vrijdagmiddag. Op vrijdag wordt een aantal controles uitgevoerd en op oudejaarsavond zijn er twee keurmeesters de hele dag aanwezig.

Uiteindelijk beslissen de inspecteurs van de DCMR, de burgemeester en de organisatie van het Nationaal Vuurwerk of de vuurwerkshow door kan gaan, aldus de woordvoerder.

Plaats een reactie