White Christmas: massale cocaïne-arrestaties in Antwerpen, vaak gekoppeld aan Nederland


Vorige week namen Belgische douanebeambten bijna 9 ton cocaïne in beslag, met een straatwaarde van 750 miljoen euro, bij twee drugscontroles. De autoriteiten spraken van een witte kerst. Bij de invoer van cocaïne in Antwerpen zijn vaak Nederlandse criminelen betrokken, meldt de NOS.

Vorige week maandag vonden de Belgische autoriteiten 3,9 ton cocaïne in een lading bananen uit Ecuador. Woensdag vonden ze nog eens 4,8 ton in een lading bananen uit Panama. Op dezelfde dag vonden de Nederlandse autoriteiten 1,3 ton cocaïne tussen bananen die via Antwerpen in Vlissingen waren verscheept.

Een woordvoerder van de Belgische douane vertelde aan de lokale omroep VRT dat de cocaïnezendingen rond de feestdagen altijd toenemen. “Witte Kerst, dat is de periode waarin het witte poeder massaal uit de lucht valt”, zei administrateur-generaal Kristian Vanderwaeren. “Ik verwacht de komende weken spectaculaire arrestaties van mijn mensen.”

Hij verwacht dat de douane het record van vorig jaar van 90 ton onderschepte cocaïne zal breken. Ter vergelijking: autoriteiten in de haven van Rotterdam onderschepten vorig jaar 72 ton cocaïne.

Lees ook:  Cabinepersoneel EasyJet stemt tegen nieuwe cao

Veel van de problemen in Antwerpen hebben te maken met criminelen uit Nederland. Veel van de verdachten die zijn betrapt bij het smokkelen van cocaïne uit containers in de Antwerpse haven, zijn Nederlanders. En veel van de daar onderschepte drugs waren bestemd voor Nederland.

Plaats een reactie