Wetenschappers brengen uitstoot Rotterdam in kaart

Image source - Pexels.com


Wetenschappers gaan de komende weken de uitstoot van broeikasgassen en stoffen die de lucht in Rotterdam vervuilen uitgebreid in kaart brengen. Het doel van de onderzoekers is om meetmethoden te verbeteren, zodat het behalen van klimaatdoelen beter kan worden gevolgd.

De wetenschappers van Wageningen University & Research gaan gebruik maken van vaste meetstations, twee meetvliegtuigen, auto’s met meetapparatuur, een aanhanger en fietsen. Ze gaan ook metingen doen vanuit de ruimte met satellieten.

De onderzoekers hopen de meetmethoden naar een hoger niveau te tillen. Het is een initiatief van het Ruisdael Observatorium, een wetenschappelijk consortium waarin het RIVM, KNMI en verschillende universiteiten zitting hebben. “Rotterdam is een interessante onderzoekscase vanwege de grote verscheidenheid aan bronnen”, leggen ze uit.

“Om er zeker van te zijn dat de geplande emissiereducties ook daadwerkelijk worden gehaald – en niet alleen op papier – is het belangrijk om de berekeningen te kunnen toetsen met onafhankelijke metingen”, legt WUR uit. Op dit moment is het een spannende periode om dit onderzoek te doen omdat “veel activiteiten weer starten na de relatief rustige vakantieperiode.” De wetenschappers hopen de effecten hiervan terug te zien in hun metingen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?