Werknemers nemen meer vrije dagen op vanwege griep & Covid; Burn-outproblemen blijven bestaan


Werknemers nemen in het laatste kwartaal van het jaar meer vrije dagen op omdat ze door de griep of Covid-19 buitenspel zijn gezet. Ook psychische problemen spelen een rol bij het ziekteverzuim doordat mensen meer werkdruk krijgen, zo stellen arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Door de krapte op de arbeidsmarkt die het inhuren bemoeilijkt, is deze werkdruk al hoog, maar wordt nog erger als collega’s wegens ziekte afwezig zijn.

De twee arbodiensten hebben samen zo’n 63.000 werkgevers als klant en beschikken daarmee over gegevens van ongeveer een miljoen werknemers. Ze merkten dat het psychisch ziekteverzuim in 2022 opvallend groeide. Het totale ziekteverzuim is 4,8 procent, wat hoger is dan voor de coronapandemie. In 2019 was het ziekteverzuim bijvoorbeeld nog 4,5 procent.

Gedurende het jaar waren er grote verschillen. Begin dit jaar was er weer een golf van coronavirus, maar ook de griep kwam terug. Dat beeld verschoof in april, maar in de zomer was er een nieuwe golf van het coronavirus. Daarnaast lag het langdurig verzuim door psychische klachten 10 procent hoger dan voor de coronapandemie.

Lees ook:  Het schrappen van kinderhartchirurgie uit regionale ziekenhuizen brengt de acute zorg in gevaar: NZa

Ook in 2023 blijven coronavirus en griep zichtbaar, verwachten de arbodiensten. Met name het voorkomen van psychisch verzuim krijgt echter hernieuwde aandacht, zeker nu de arbeidsmarkt krap blijft.

“Psychische klachten zorgen ervoor dat steeds meer mensen afhaken, terwijl dit in veel gevallen met goede en tijdige hulp voorkomen kan worden”, zegt medisch directeur Redmer van Wijngaarden van ArboNed. Het is belangrijk dat werkgevers en werknemers samen zorgen voor een goede balans tussen werk en privé, zei hij.

Plaats een reactie