Werknemers krijgen volgend jaar 3,7 procent meer van hun salaris


Werknemers met een modaal inkomen houden volgend jaar 3,7 procent meer van hun salaris. Door wijzigingen in de fiscale regelgeving houden zij netto 91 euro per maand meer over van hun brutoloon van 3086 euro, zo berekende payrolldienstverlener ADP. Mensen met het minimumloon of net daarboven profiteren nog meer, want het netto minimumloon gaat met 218 euro per maand omhoog.

Wie anderhalf keer het modale tarief verdient, houdt per maand 87 euro meer over. Is het salaris twee keer zo hoog, dan krijgen ze netto 98 euro meer.

Er zijn verschillende redenen voor de inkomensstijging. Voor de meeste groepen is de belangrijkste reden een hogere arbeidskorting, een bedrag dat wordt ingehouden op de belasting. Daarnaast gaat het belastingtarief iets omlaag en geldt het voor een hoger salaris.

Verder gaat het minimumloon door een extra verhoging met ruim 10 procent omhoog. Dat treft niet alleen mensen die in 2022 het minimumloon verdienden, maar ook degenen die er net boven zaten.

Lees ook:  Dodelijk ongeval met spookrijder mogelijk in verband gebracht met schietpartij Roosendaal

In 2024 gaat het minimumloon weer omhoog, omdat het kabinet niet meer spreekt van een minimum maandloon, maar van een minimum uurloon. Als dat er eenmaal is, gaat het kabinet uit van een werkweek van 36 uur, terwijl het maandelijkse minimumloon nu uitgaat van een werkweek van 40 uur.

Ook mensen met een AOW-uitkering profiteren hiervan. Alleenstaanden krijgen 92 euro per maand meer, gehuwde stellen krijgen twee keer 57 euro meer per maand.

Een aanvullend pensioen van 1.000 euro bruto per maand brengt echter nauwelijks iets extra’s. Hiervan houden gepensioneerden per maand netto 2 euro meer over.

Daarnaast zijn er nog andere voordelen voor werknemers, zoals ADP opmerkte. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld een hogere onbelaste reiskostenvergoeding toekennen en ook meer vergoedingen voor thuiswerken. De reiskostenvergoeding gaat omhoog van 0,19 naar 0,21 cent per kilometer en de woon-werkvergoeding gaat van 2 euro naar 2,15 euro per dag. Dit laat het aan werkgevers om te beslissen of ze deze veranderingen willen doorvoeren.

Lees ook:  Vermoedelijke ISIS-beveiligingsbaas opgepakt in Nederland; Asiel aangevraagd

Gemiddeld verwerkt ADP maandelijks zo’n 1,2 miljoen loonstroken in Nederland. De cijfers van de loonstrookverwerker zijn in lijn met vorige week vrijgegeven cijfers van branchegenoot Visma Raet. Dat bedrijf kijkt alleen naar loonlijsten in de zorg, het onderwijs en de overheid.

Plaats een reactie