Weinig opties om koopkracht te vergroten dit najaar, zegt Nederlandse premier

Image source - Pexels.com


Ondanks de “historisch slechte koopkrachtcijfers” die vrijdag naar buiten kwamen, zijn de mogelijkheden “extreem beperkt, zo niet afwezig” om dit jaar nog meer te doen voor huishoudens, zei premier Mark Rutte tijdens zijn reguliere wekelijkse persconferentie. Het Centraal Planbureau (CPB) kwam met zeer zorgwekkende cijfers over de gevolgen van inflatie.

De coalitiepartijen bespreken de komende weken een koopkrachtpakket. Maar de maatregelen waartoe wordt besloten, gaan op zijn vroegst pas in januari in, aldus Rutte.

Sinds het voorjaar waarschuwt de regering dat ze dit jaar weinig middelen heeft om de koopkrachtdaling tegen te gaan. “We hebben het niet helemaal uitgesloten, maar we kijken vooral naar 2023”, zei Rutte in zijn eerste persconferentie na de zomervakantieperiode. Hij benadrukte dat het kabinet voor dit jaar al 7 miljard euro heeft uitgetrokken, waaronder 1.300 euro aan steun voor de armste huishoudens.

Maar een groot deel van die groep dreigt dit jaar al in financiële problemen te komen. Een op de tien kinderen zou in armoede kunnen belanden, aldus het CPB-rapport. De koopkracht daalt dit jaar met gemiddeld 6,8 ​​procent. Dit zijn unieke en ‘dramatische cijfers’, aldus het CPB.

De koude, harde data verhult de schrijnende situaties waarin mensen verkeren, erkent Rutte. Hij zei begrip te hebben voor de zorgen van veel Nederlanders die vrezen dat ze de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. De oppositie verwijt het kabinet dat het veel te weinig doet aan de geldproblemen waarmee steeds meer inwoners van het land worden geconfronteerd. Rutte benadrukte dat veel van de voor dit najaar voorgestelde maatregelen moeilijk uitvoerbaar zijn.

Ook in 2023 kan het kabinet de pijn niet helemaal wegnemen, maar hoogstens de effecten van de hoge prijzen verzachten, stelt Rutte. De coalitiepartijen zijn de afgelopen tijd al een paar keer bij elkaar gekomen, maar de inzichten van het CPB geven een aanknopingspunt voor de daadwerkelijke onderhandelingen over het koopkrachtpakket.

Dat zal een “massief pakket” zijn, zeiden coalitieleiders. CDA-leider Wopke Hoekstra sprak in een interview over investeringen van minimaal 10 miljard euro in de financiële situatie van huishoudens.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?