Waterschap verwacht geen serieuze problemen meer met de waterstanden


Waterschap Rivierenland verwacht dat het waterpeil van de Linge geen grote problemen meer zal opleveren, aldus het college zondag. Het waterpeil van de rivier is al iets gezakt en het heeft sinds zaterdagavond niet meer geregend. Het bestuur draait echter nog alle pompen en gemalen in het Rivierengebied op volle toeren.

Met name in Leerdam, Geldermalsen en Goudriaan werden de huizen de afgelopen dagen bedreigd door wateroverlast door hevige regenval. Het water van de Linge kon niet worden afgevoerd naar de grote rivieren en het Merwedekanaal, die ook helemaal vol stonden. Zondag stabiliseerde de waterstand in het gebied volgens het bestuur. Omdat er de komende dagen echter weer regen wordt verwacht, blijft het waterschap waakzaam en handhaaft het de genomen maatregelen.

De Maas voert regenwater af uit Frankrijk en België. Hierdoor stijgt het waterpeil van de Maas zondag en houdt dit aan tot dinsdag, verwacht Waterschap Limburg. Dinsdag voert de Maas naar verwachting 1.400 kubieke meter water per seconde af. Dit is een normale hoge waterstand voor deze tijd van het jaar. De autoriteit voorspelt dat de oevers van beken en rivieren zullen overstromen, maar voorziet geen bijzonderheden.

Lees ook:  Nederlandse gemeenten weten niet goed hoe ze deze winter moeten omgaan met een nieuwe toestroom van Oekraïense vluchtelingen

De waterstanden van de Waal en de Rijn stijgen de komende dagen doordat er veel water vanuit het Duitse Rijngebied binnenstroomt, meldt Rijkswaterstaat. De Rijn heeft woensdag bij Lobith een peil bereikt van circa 13,20 meter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP) en dat zal nog enkele dagen aanhouden. Hoewel dan wel uiterwaarden en lage kades onder water komen te staan, is er volgens het waterschap geen sprake van hoogwater.

Rijkswaterstaat spreekt pas van een overstroming als het water bij Lobith 15 meter boven NAP of nog hoger komt. Op dit moment kunnen de uiterwaarden en dijken het verwachte waterpeil volgens het waterschap prima aan.

Plaats een reactie