Waakhond scherpt regels voor voortijdige beëindiging energiecontracten aan


De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar regels voor het vroegtijdig beëindigen van energiecontracten aangescherpt. Klanten die willen overstappen van energiebedrijf voordat hun contract afloopt, moeten straks de schade die hun energiebedrijf lijdt als gevolg van de overstap compenseren.

De ACM hoopt dat de nieuwe regels energiebedrijven stimuleren om meer contracten met een vaste prijs aan te bieden. Energiebedrijven zijn hier momenteel huiverig voor vanwege de hoge inkoopprijzen van energie. Klanten kunnen zonder hoge boetes van contract wisselen, maar het energiebedrijf moet vooraf wel hoge inkoopprijzen voor energie betalen.

“Leveranciers zijn bang dat consumenten met een vast contract snel overstappen vanwege de lage opzegvergoeding zodra de energieprijzen dalen”, legt de ACM uit. “De leveranciers zitten dan met de duur ingekochte energie die de inkopers beloofd hadden af ​​te nemen.”

De maximale opzegvergoeding is afhankelijk van de hoeveelheid energie die de consument nog zou afnemen onder het oude contract en het prijsverschil tussen het tarief van het huidige contract en het huidige tarief van hetzelfde contract bij dezelfde leverancier.

Lees ook:  Eén persoon gered van balkon bij brand in Haags appartementencomplex

De nieuwe regels van de ACM gaan waarschijnlijk in april in. Consumenten die eerder hun contract willen beëindigen, vallen nog onder de oude regels.

Plaats een reactie