Vuurwerk frustreert autoriteiten na pandemisch verbod van twee jaar


Na een verbod van twee jaar vanwege de pandemie mag er op oudejaarsavond weer vuurwerk worden afgestoken. Terwijl de vuurwerkindustrie verwacht 10 procent meer legaal vuurwerk te verkopen dan in 2019, maken politie en vakbonden zich vooral zorgen over zwaar illegaal vuurwerk. Ook maken twaalf gemeenten zich op om rond de jaarwisseling een algeheel verbod in te stellen.

In Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Nijmegen en Apeldoorn mag bijvoorbeeld helemaal geen vuurwerk worden afgestoken. De hoofdstad ziet de handhaving als een “grote uitdaging” vanwege de beperkte politiecapaciteit. In Rotterdam houden speciale handhavers echter toezicht op de naleving van het vuurwerkverbod. In Heumen, op de grens tussen Gelderland en Limburg, en in het naburige Mook en Middelaar, waar ook een verbod geldt, voert een veiligheidsdienst rond de jaarwisseling controles uit.

Naast handhaving van de regelgeving willen de gemeenten mensen ook op andere manieren stimuleren om geen vuurwerk af te steken. Zo zijn er in meerdere steden nieuwjaarsvieringen georganiseerd, maar dreigt het voorspelde slechte weer met harde wind een stokje te steken voor de festiviteiten.

Lees ook:  Dikke mist om het ochtendverkeer te verergeren; Oranjewedstrijd betekent vervroegde avondspits

In Apeldoorn ging een van de drie geplande shows, de drone-lichtshow in het Zuiderpark, niet door evenals vuurwerkshows in Den Haag en Zoetermeer. In Amsterdam en Rotterdam wordt zaterdag echter beslist of de daar geplande feesten door kunnen gaan.

De politie zegt een “onzeker” gevoel te hebben over het komende nieuwe jaar. “Het blijft een mooie en bijzondere avond, maar mijn hart gaat uit naar de duizenden agenten die de straat op gaan”, zegt Peije de Meij, coördinator oudejaarsavond bij de politie. Hij verwacht een “gewelddadige” oudejaarsavond.

Het algemeen vuurwerkverbod dat is afgekondigd in verband met de coronacrisis heeft de afgelopen twee jaar geleid tot minder arrestaties en incidenten dan voorgaande jaren. De politie pleitte al enige tijd voor een vuurwerkverbod. “Maar uiteindelijk blijft het een politieke beslissing”, legt De Meij uit.

Verder maakt de politie zich zorgen over de sterkte van het vuurwerk en dat hulpverleners ermee worden bekogeld. “Onaanvaardbaar”, aldus De Meij. Volgens hem gaat het niet op meer plekken mis. “Maar waar het misgaat, gaat het nog heftiger mis. Bijvoorbeeld omdat dit zware illegale vuurwerk naar hulpverleners wordt gegooid.”

Lees ook:  14-jarige jongen neergeschoten bij afsteken vuurwerk in Lelystad

De Nederlandse Politie Unie (NPB) signaleerde dat er dit jaar meer en zwaarder illegaal vuurwerk werd verkocht. “We hopen dat het een volksfeest wordt, maar het kan uitlopen op een strijd”, sprak voorzitter Jan Struijs zijn zorgen uit over de aanstaande oudejaarsavond. Zo hebben opsporingsdiensten dit jaar al drie keer zoveel vuurwerk in beslag genomen als vorig jaar.

Plaats een reactie