Vrouw krijgt tijdens één operatie lever- en harttransplantatie eerst in het Nederlands


In Groningen heeft een 35-jarige vrouw in één operatie een nieuw hart en lever gekregen van dezelfde donor, meldt het Universitair Medisch Centrum (UMCG) deze week. Volgens het ziekenhuis was het voor het eerst in Nederland dat deze twee organen tijdens dezelfde ingreep werden getransplanteerd.

De vrouw maakt het goed, aldus het UMCG, en is aan haar herstel begonnen. De patiënte had vanaf de geboorte een ernstige hartafwijking en miste de rechterkant van haar hart. Haar hart is al meerdere keren geopereerd, maar het tekort heeft ook haar lever aangetast.

Dat kan leiden tot ophoping van vocht en kortademigheid in gevallen als het hare en in bijna alle gevallen tot de dood van de persoon tussen de 30 en 40 jaar. In Nederland zijn er ongeveer een paar honderd mensen met deze voorwaarde, aldus het UMCG.

Een dubbele transplantatie is beter dan wanneer een patiënt eerst een nieuw hart krijgt en daarna een nieuwe lever, legt een woordvoerder van het UMCG uit. Als iemand een nieuw hart krijgt, moet hij de rest van zijn leven medicijnen slikken om ervoor te zorgen dat zijn lichaam het getransplanteerde orgaan niet afstoot.

Lees ook:  Laat leeftijdsgrens voor jeugdzorg vallen om jongeren te beschermen tegen dakloosheid: stichting

Als de patiënt later een lever nodig heeft, is het moeilijk om er een te vinden die precies past bij de medicatie die de patiënt al vanaf de eerste transplantatie gebruikt. Preventief een nieuwe lever plaatsen voordat de harttransplantatie noodzakelijk is, is ook niet mogelijk omdat er onvoldoende donoren beschikbaar zijn. Alleen mensen die het nieuwe orgaan specifiek nodig hebben, komen in aanmerking voor een transplantatie.

De operatie duurde bijna 24 uur, waarbij zeventien medisch specialisten en ruim dertig assistenten aan de patiënt werkten. De voorbereidingen voor de procedure zijn jaren geleden begonnen. Volgens een van de chirurgen was de operatie erg ingewikkeld. Het hart van de patiënt was defect, maar dat gold ook voor de manier waarop het orgaan in het lichaam was geplaatst. Dit maakte het moeilijk om het getransplanteerde hart goed te bevestigen. De patiënt zou dankzij het orgel “een tweede leven” hebben gekregen.

Combinatietransplantaties zijn niet zeldzaam in het transplantatiecentrum in Groningen, zoals hart- en longtransplantaties. De woordvoerder van het ziekenhuis wil niet zeggen wanneer de laatste operatie is uitgevoerd. Dit is om de privacy van de patiënt, de donor en de familieleden van de donor te beschermen, omdat het voor hen moeilijker wordt om elkaar op te sporen.

Lees ook:  Verdachte gezocht voor fatale straatroof in Kerkrade opgepakt in Bulgarije

Plaats een reactie