Vrijdag treinstaking heeft grote gevolgen, zegt NS; Enige impact op internationale routes

Image source - Pexels.com


De NS zei te verwachten dat de staking van vrijdag in de regio rond Rotterdam en Den Haag veel grotere gevolgen zal hebben dan de staking eerder deze week in het noorden van het land. Net als bij de staking van woensdag probeert de spoorvervoerder de regio zoveel mogelijk te isoleren om de impact van de staking op de rest van de dienstregeling te beperken, maar dat zal dit keer een stuk moeilijker zijn.

Vrijdag staken de NS-medewerkers in Dordrecht, Den Haag, Leidschendam, Leiden en Rotterdam. Dat betekent dat er in die regio nauwelijks treinen zullen rijden. Vakbond FNV verwacht een ‘grote opkomst’ voor de NS-treinstaking van vrijdag in het westen van de provincie. “De staking duurt voort. Ik verwacht dat er bijna niets zal draaien. Heel irritant voor reizigers”, zegt een woordvoerder van de vakbond.

Om de rest van de dienstregeling zo normaal mogelijk te laten verlopen, zegt de NS de inzet van treinen in het stakingsgebied grotendeels te staken. Treinroutes die normaal gesproken dat gebied kruisen, hebben eindpunten op de stations in Alphen aan den Rijn, Gouda, Haarlem, Hoofddorp en Lage Zwaluwe.

Dit zal niet voorkomen dat reizigers buiten het stakingsgebied hinder ondervinden van de werkonderbreking, waarschuwde de NS. Er moet rekening worden gehouden met langere reistijden en meer overstappen. FNV verwacht dat de staking een veel grotere impact zal hebben dan die van woensdag in de noordelijke regio, omdat grote knooppunten als Den Haag en Rotterdam worden getroffen. Utrecht valt buiten de regio west.

De staking van vrijdag zal waarschijnlijk ook gevolgen hebben voor internationale treinen, zei de vakbond eerder. De Intercity naar Brussel rijdt minder vaak, maar stopt zoals gewoonlijk in Rotterdam. De NS verwacht dat de treinen van Thalys en Eurostar normaal rijden.

Toch adviseerde NS reizigers om hun reis in Zuid-Holland uit te stellen of een ander vervoermiddel te gebruiken. Ook passagiers buiten de regio worden verzocht kort voor vertrek de online reisplanner te raadplegen. Treinen van andere vervoerders – waaronder de R-net-diensten tussen Alphen aan den Rijn en Gouda, en tussen Dordrecht en Geldermalsen – rijden vrijdag.

De NS verwacht dit weekend volgens de normale dienstregeling te kunnen rijden.

Door de mislukte cao-onderhandelingen tussen de spoorwegmaatschappij en de vakbonden FNV, CNV en VVMC voeren NS-medewerkers eendaagse stakingen uit in verschillende regio’s. De estafettestakingen duren tot eind augustus. Als er dan nog geen cao-aanbod komt waar de vakbonden tevreden mee zijn, volgt er volgens de vakbond een landelijke staking.

Volgens FNV hebben woensdag bijna alle NS-medewerkers meegedaan aan de staking. Het treinverkeer in het noorden van het land werd bijna volledig stilgelegd. Doordat reizigers goed geïnformeerd waren, bleven de stations vrijwel leeg. NS komt naar verwachting later op de dag met actuele reizigersinformatie voor vrijdag.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?