Voor het eerst meer vrouwen dan mannen in raad van commissarissen

Image source - Pexels.com


Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen hebben voor het eerst meer vrouwen dan mannen benoemd tot commissarissen. Dit jaar zijn 85 nieuwe commissarissen benoemd, van wie 47 –– of 55 procent –– vrouwen.

Deze cijfers komen uit de Female Board Index 2022, die Mijntje Lückerath, hoogleraar corporate governance aan de Universiteit van Tilburg, voor de 16e keer heeft opgesteld. Bij de 89 beursgenoteerde Nederlandse ondernemingen steeg het percentage vrouwelijke commissarissen dit jaar van 33 procent naar 38 procent. Het aandeel vrouwelijke regisseurs blijft echter achter en stijgt in ieder geval van 14 procent naar 15 procent. Van de 32 nieuwe directeuren waren er slechts vijf vrouw.

Sinds 1 januari 2022 geldt het wettelijke quotum van minimaal een derde vrouw en minimaal een derde man in de raad van commissarissen van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. Van de 89 beursgenoteerde ondernemingen voldoen 72 ondernemingen aan deze eis, tegenover 61 een jaar geleden. Bij 27 bedrijven wordt het quotum precies gehaald en bij 45 bedrijven is meer dan een derde van de commissarissen vrouw.

Slechts 27 bedrijven hebben een vrouw in de raad van bestuur. De 62 bedrijven zonder vrouwelijke bestuurders hebben dit jaar 20 nieuwe mannelijke bestuurders aangesteld.

Op dit moment hebben 23 bedrijven zowel een raad van commissarissen als een raad van bestuur die voor meer dan een derde uit vrouwen bestaat. In 2021 waren dat er nog 16. Wolters Kluwer, DSM, ABN AMRO en Beter Bed vormen de top vier, waar de helft van de bestuurders en commissarissen vrouw is. Bij Wolters Kluwer is dat zelfs meer dan de helft. De ondernemingen met de minste vrouwelijke bestuurders en commissarissen zijn veelal relatief kleine beursgenoteerde ondernemingen, waaronder RoodMicrotec, GeoJunxion en Value8.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?