Volt lanceert verkiezingscampagne met aandringen op meer invloed in de Senaat


Volt houdt zondag een congres dat in het teken staat van de verkiezingen voor Provinciale Staten en de Eerste Kamer, de eerste van de jonge partij. Zetelzetels in de Eerste Kamer kunnen haar invloed op de landelijke politiek vergroten, gezien de kans dat de huidige regeringspartijen daar opnieuw geen meerderheid zullen halen. In dat geval zal de coalitie steun moeten zoeken bij andere partijen en is Volt één van de mogelijke opties. De pan-Europese partij kiest en maakt de lijst voor de Eerste Kamerverkiezingen bekend en daarmee ook de lijsttrekker.

Verder is het aan de leden van Volt om te beslissen welke van de elf voorgedragen kandidaten op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer komen en op welk niveau. De jonge partij mag aangeven wie de meeste voorkeur heeft en wie de minste voorkeur. De meest populaire kandidaat wordt de leider van de lijst. Dan wisselen de populairste mannelijke en vrouwelijke kandidaten elkaar af op de lijst.

Lees ook:  Kamerlid steunt plannen om instroom internationale studenten te beperken

Partijleden stemmen ook over een voorstel tot wijziging van de statuten. Dit moet het voor het bestuur onder meer makkelijker maken om een ​​lid te ontslaan. Politici die bijvoorbeeld via Volt een zetel in het Lagerhuis hebben gewonnen en zich vervolgens kandidaat stellen voor een andere lijst, mogen ook niet meer zomaar lid worden van de partij. Beide punten doen denken aan de zaak Nilüfer Gündoğan. De politica, die voor Volt in de Tweede Kamer zat, verliet de partij na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag en ging verder als onafhankelijk parlementslid.

Op 15 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen, waarvoor het congres de aftrap vormt. Volt is vertegenwoordigd in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Inwoners van Friesland, Flevoland, Zeeland en Limburg kunnen echter niet op de partij stemmen. De partij wil inzetten op klimaatneutraliteit in 2040, meer burgerparticipatie en ‘praktische en creatieve oplossingen voor het woningtekort’.

Lees ook:  Kaag en Santokhi: Goed gesprek over bedoelde excuses voor slavernijverleden

Al met al heeft de uitslag gevolgen voor de Eerste Kamerverkiezingen die op 30 mei plaatsvinden. Dan kiezen de nieuw gekozen parlementsleden senatoren.

Plaats een reactie